EMLÉKEZÜNK
18
Mar

Március közepén két eseményre is emlékeztünk iskolánkban. Március 13-án volt 30 éve, hogy iskolánk felvette Liska József nevét, március 14-én pedig 50 éve volt, hogy névadónk elhunyt.Az évfordulók alkalmából rövid megemlékezést rendeztünk névadónk emlékművénél.

Bencsik Ferenc ünnepi beszédét követően jutalmat vehettek át az Én Liskám című pályázat győztesei. 1.helyezett: Csohány András 12.a osztály, 2.hely: Nagy Bálint 12.a osztály, 3.hely Tóth Bianka 9.d osztály. Utána Nagy Bálint adta elő Benjámin László Emléknél többek című versét, majd a diákság képviselői koszorút helyeztek el a névadó emlékművénél.
Az alábbiakban az ünnepi beszéddel emlékezzünk e jeles eseményekre.

ÜNNEPI BESZÉD

 
 
 
Ruzsinszki Gábor: Programozható elektronikák
12
Feb

Innováció, megújulás, felkészültség – új szakirodalom a Liskában

Ruzsinszki Gábor: Programozható elektronikák

 

Iskolánk szakmai oktatására jellemző a folyamatos megújulás, tanáraink mindig keresik az innovatív jelenségeket, figyelemmel kísérik az újdonságok megjelenését, hogy minél felkészültebben állhassanak az iskolánkban tanuló nebulók elé.

            Ezt segíti elő Ruzsinszki Gábor Programozható elektronikák című könyve is, amelyet a szerző ingyenes példányban iskolánk tanulói rendelkezésére bocsátott elektronikus könyv formájában. Ez a könyv kiválóan alkalmazható a műszaki informatika, elektronika és programozás tantárgyakhoz. Ennek segítségével erősáramú, automatika és informatika szakirányon tanuló diákjaink jobban elsajátíthatják a tananyagot, amely a tanórai használaton kívül alkalmas az otthoni tanuláshoz is. Az iskolánkban folyó tanfolyamokon is eredményesen tudnak belőle tanulni.

            A könyv felépítése logikus, áttekinthető, és részletesen kifejti az alapoktól egészen a magasabb szintű ismeretekig a tudnivalókat, így diákjaink későbbi, főiskolai vagy egyetemi tanulmányaik alatt is használhatják majd. A szerző, Ruzsinszki Gábor szoftverfejlesztő és főiskolai tanár is egyben, aki tisztában volt azzal, hogy a fentebb felsorolt szakmai területeknek melyek a hiányosságai és ennek megfelelően írta meg könyvét.

            Miután Vincze Gyula tanár úr rátalált a könyvre, felvette a kapcsolatot a szerzővel, aki iskolánk rendelkezésére bocsátotta az értékes irományt. Mivel a szerző is tanított korábban középiskolában, így az oktatást támogatva, térítésmentesen küldte el elektronikus formában, vízjelekkel ellátva a könyvet.

Ezúton is köszönjük Ruzsinszki Gábornak.

 

P.A.

 
 
 
XXIV. Alapítványi bál az új sportcsarnokban
01
Feb

Múlt szombaton 24. alkalommal rendezték meg – immáron hagyományosan január utolsó szombatján – az Egyházi Iskoláért Alapítvány jótékonysági bálját. Az idei rendezvényen rekordszámú – közel 300 fő – vendég vett részt az augusztus végén átadott új sportcsarnokban.

 

Az est házigazdája és narrátora, Víg Dávid, a Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola és Gimnázium végzős tanulója köszöntötte Mező István református lelkészt, Szabó Tamás polgármestert, Vargáné Deme Katalint, a Szent Klára Idősek Otthonának igazgatóját és egyben a bál fővédnökét, dr. Novák István főigazgató atyát, Zsova János káplán atyát, Demeter Sándort, az iskola igazgatóját, Kis Istvánnét, az Angyalkert Óvoda Tagintézmény igazgatóját, Csikós Miklós regnáló jászkapitányt, Bolla János emeritus jászkapitányt, Muhariné dr. Bolla Ilonát, a szülői munkaközösség elnökét, Józsa Péter Pál pedagógust, az Egyházi Iskoláért Alapítvány elnökét, Éri Gabriella gazdasági vezetőt, Ilonkáné Baranyi Zsuzsanna igazgatóhelyettest, Kasza Lajost és ifj. Kasza Lajost a Jász-Plasztik Kft. képviseletében.

Dr. Novák István főigazgató atya köszöntő szavaiban kiemelte az ez évi alkalom rendkívüliségét: először ad helyet az impozáns új csarnok a közel 300 fős vendégseregnek, alkalmat adva az iskolát támogató, segítő szándékú jótékonyságnak. Az összevont, három tagintézményt számláló katolikus oktatási intézmény 1600 diák életében játszik szerepet, több mint 200 alkalmazottat foglalkoztat, ezáltal 1800 család mindennapjaiban van tevékenyen jelen. A kanonok kifejezte reményét, hogy a megkezdett és látványos külső és belső megújulás az iskolában folytatódni fog és biztatott az anyagi jótékonyságra a megvásárolható tombolaszelvényeken keresztül.

Józsa Péter Pál, az alapítvány új elnöke először üdvözölte a megjelenteket és megköszönte a sok szorgos kéz munkáját, akik a bál előkészítésében és szervezésében tevékenyen kivették részüket. Vargáné Deme Katalin fővédnök ezután kifejezte örömét és háláját, hogy a megtisztelő felkérés tulajdonosaként jelen lehet. Kiemelte, hogy városunkban az egyházi intézmények között jó és együttműködő kapcsolat alakult ki. Szükség is van az összefogásra, hiszen csak így tudunk előrelépni. Ő is buzdította a vendégeket az iskola tanulóinak támogatására, szakmai és szabadidős tevékenységük finanszírozására. Egymás segítésére, meghallgatására ösztönzött, a közösségi ünneplés pozitívumait kiemelve. Ajándék tortáját pedig beszéde után adta át az iskola igazgatójának. A hatalmas, focilabda alakú süteményből a vacsora után minden résztvevő kapott kóstolót.

A több mint két évtizedes hagyomány keretet ad a bálnak, tartalommal azonban minden évben az ünneplők és természetesen az iskola tanulói, pedagógusai töltik meg azt. Az 1. osztályosok elbűvölő country táncát Tóthné Joó Rita koreografálta, Kovács Tiborné osztályfőnök egyengette. Benke Szilárd, 8. a osztályos tanuló zenei talentumát csillogtatta meg: a Palotásy János Zeneiskola tehetséges növendéke tenorkürtön adott elő örökzöld dallamokat. A most alakult diákszínkör a Dzsungel könyve című meséből készült zenés-táncos produkcióját láthattuk, szintén Tóthné Joó Rita tanárnő rendezésében.

Az este leginkább várt produkciója évek óta a pedagógusok tánca. Ezúton egy orosz népi tánccal, kalinkával örvendeztették meg a táncos lábú tanárnők a nagyérdeműt Szalainé Tóth Erzsébet koreografálásában. A hangulat a tetőfokára hágott, a közönség vastapssal követelte vissza a produkciót, csakúgy, mint a vacsora utáni country táncot, amelyet Józsa Péter Pál tanított be és még a Liska József Tagintézmény pedagógusait is meginvitálta a cowboy kalap-dobáláshoz.

A bál szervezői, Demeter Sándor igazgató, Ködöböcz Klára és Farkasné Turján Mariann tanárnők ezúton fejezik ki köszönetüket mindenkinek, akik az este létrejöttében segítettek! Kiemelték többek között a varázslatos hangulatot adó, Tóthné Oláh Szeréna igazgatóhelyettes által összefogott teremdíszítést a Papír Virág Dekor kivitelezésében, az Átrium Zenekar által húzott fergeteges talpalávalót és természetesen a sok értékes tombolatárgyat.

T.M.

 
 
 
Requiem az áldozatokért
30
Jan

A veronai buszbaleset mélyen megérintette egész Magyarországot: a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító jármű az autópályán egy oszlopnak csapódott január 20-án éjfél előtt, majd eddig tisztázatlan okokból kigyulladt. A tragédiában tizenhatan vesztették életüket, köztük volt több sportoló, kísérő szülő, tanár.

 

A január 23-i hétfői napot Orbán Viktor miniszterelnök nemzeti gyásznappá nyilvánította. Félárbocon volt a nemzeti lobogó a budapesti Kossuth téren, az ország legnagyobb harangja az áldozatokért zúgott a Szent István Bazilikában, feketében az egész nemzet. Vasárnap minden hazai szentmisén imádkoztak az áldozatok lelki üdvéért, a sérültek gyógyulásáért, a gyászoló családtagokért.

Egész Magyarországot felölelő nemzeti összefogás bontakozott ki a tragédia nyomán. Aki tud, segít, aki fel tudott ajánlani bármilyen enyhítő gyógyírt, megtette. Külhoni magyarjaink szinte azonnal ott voltak a baleset helyszínén, példaértékű a segíteni akarás.

Városunk lakosságát is megrázta a fiatal életeket követelő baleset híre. Hétfőn a közintézmények feketébe borultak, Pócs János országgyűlési képviselő és a Lehel Vezér Gimnázium is megdöbbenését és részvétét fejezte ki a Jászság nevében a legnagyobb internetes közösségi felületen. A város legnagyobb tanulói létszámával dolgozó Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Középiskola Liska József Tagintézményében rádiós megemlékezésben rótták le kegyeletüket az áldozatokhoz hasonló életkorú tanulók. Taczman Andrásné hittantanár elmondta, hogy „ma a gondolataink az élet és halál mezsgyéjén időznek: reggel elindulunk, de vajon célba érünk-e? Isten az élet és a halál ura. Nem mi határozzuk meg, hogy mikor születünk, életünk végét sem mi döntjük el. Amikor fiatalokat búcsúztatunk, önkéntelenül feltesszük a kérdést: dehát miért? A válasz egyedül Istennél van” – hangzott el a pedagógus gondolatsorában. Kiemelte, hogy ma is vannak hősök, akik bátran, áldozatot hozva tudnak élni és meghalni. „Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint aki életét adja barátaiért” – ahogy tette Antal Köz Béla pedagógus, aki több diáknak is megmentette életét, sajátját pedig önfeláldozóan adta értük, vagy tette az a diák, akit vészkalapáccsal a kezében találtak meg, ő maga azonban már nem tudott kijutni.

Egy ilyen horderejű tragédia minden jóérzésű embert szomorúsággal tölt el, megállásra késztet. Újra kell gondolnunk értékeinket, hogy mi a fontos, és hálásnak lenni a megadatott mai napért, az élet legapróbb ajándékaiért is és megérteni, hogy az élet nem magától értetődő dolog. Az élet isteni kegy, a létező legnagyobb ajándék. Az élethez így is kell viszonyulnunk. És mások életéhez is, mert az ő életük is Istentől származó ajándék. Fiataljainkért dolgozunk, az ő javukért és boldogulásukért teszünk minden nap. Aggódunk értük, féltjük őket, szeretjük őket. Egy ilyen trauma arra is figyelmeztet, hogy növekedjen bennünk az egymásért vállalt felelősségérzet, odafigyelés, körültekintően kell cselekednünk minden helyzetben. „Kedves fiatalok! Mindannyiótok eddigi életét köszönjük a Mindenhatónak! Ismeretlenül is búcsúzunk tőletek! Viszontlátásra odaát!” – zárta le gondolatait, kimondva ezzel valamennyiünk legbelsőbb gondolatait. 

Általános képek: 201701301.jpg

 

Általános képek: 201701302.jpg

A Jászság és Jászberény város osztozik az elhunytak hozzátartozóinak fájdalmában!

 
 
 
Templombúcsú a Barátok templomában
30
Jan

A Jézus Neve tiszteletére szentelt Barátok templomának egyházközsége hagyományosan január első vasárnapján ünnepli templombúcsúját. Idén ez az újév miatt egy héttel későbbre, január 8-ra esett.

A még karácsonyi díszbe öltöztetett templom főoltárképén látható a titulus, a Barátok templomában ezen a freskón a karácsonyi  ünnepkörhöz kapcsolódó jelenet rajzolódik ki: Jézus templomi bemutatását, névadását és a nemzetek képviselőinek térdhajtását szemlélhetjük. Az Újszövetségben olvassuk: „Ezért Isten olyan nevet adott neki, amely fölötte van minden névnek, hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban.”

A búcsúi szentmisét celebráló dr. Novák István plébános atya köszöntötte az ünneplő közösséget, akiknek élén az egyházközségi testület is megjelent. Bár Jézus nevének segítségül hívását a hívek az egyház születése óta gyakorolták, csak a későbbi évszázadokban, a középkorban terjedt el tisztelete. A szentbeszédet Taczman András diakónus mondta. Beszédét olyan szentírási idézetekre építette, amelyek Jézus nevének tiszteletére buzdítanak. Jézus neve héberül azt jelenti, hogy „Isten megszabadít”, így ez a legdrágább és egyetlen örökségünk, az a név, amelynek szellemében az apostolok elkezdték terjeszteni az örömhírt és Jézus tanítását. Ezek a külsőleg szegény, nincstelen, gyenge emberek, de belsőleg gazdag és erős hittérítők Jézus nevének erejéből olyan hitet kaptak, hogy édes igába tudták hajtani a műveltségükre büszke görögöket, a hatalmukkal kérkedő római birodalom embereit, és megszelídítették a pogányok eldurvult szívét. Jézus nevében ördögöket űztek ki, új nyelveken szóltak, a betegeket meggyógyították. Péter apostol volt az, aki először hirdette Jézus nevének üdvözítő hatékonyságát: „a názáreti Jézus Krisztus nevében kelj föl és járj!” A diakónus emlékeztetett, hogy Jézus szent nevéből merítettek erőt Budavár visszafoglalásánál eleink, az egri várat védő hős asszonyok és születetett meg őseink szívében az elhatározás, hogy a törökök által lerombolt templomot, melyet áldozatos munkával újjáépítettek, Jézus Szent Nevére szentelik.

Jézus nevének segítségül hívása imánk során is segítségünkre van. Jézus maga mondta, hogy bármit kérünk az Ő nevében az Atyától, megadja nekünk. Nem önmagának a névnek van értéke, hanem annak, amit kifejez: aki ezt a nevet bizalommal segítségül hívja, Jézus megtestesülésére, kínszenvedésére, halálára és feltámadására hivatkozik. Jézus nevében elmondott imáink végtelen érdemeire, megváltásának művére, méltóságára támaszkodva szállnak fel az Atyához.

Szentbeszéde végén a diakónus kiemelte, mit is jelent búcsút nyerni a templom főünnepén, elbúcsúzni a már megbocsátott bűneinkért járó ideig tartó büntetésektől. „A mai napon különösen rádöbbenünk arra, hogy milyen nagy áldás számunkra a templom. Nekünk, jászoknak, különösen kedves az imádságtól átitatott falak között együtt ünnepelni, Istennel találkozni. A búcsú azonban nemcsak a templom, hanem az egyházközség ünnepe is. Ezen a napon a közösség ünnepel, amelynek a keresztség által tagjai lettünk. Esztendőről esztendőre rádöbbenünk arra, hogy mindnyájan nemcsak a városnak, hanem egyházközségünknek is tagjai vagyunk. Nemcsak az köt össze minket, hogy a városban lakunk, hanem az is, hogy a keresztségben Isten gyermekei, „testvérek” lettünk” – hívta fel a figyelmet összetartozásunk tudatára a szónok. Végül buzdított a hétköznapi szentmise-látogatásokra is, hiszen ez egy egyházközség életképességének és életrevalóságának fokmérője. „Adja Isten, hogy őseink Jézus nevébe vetett töretlen hite és bizalma ma is lelkesítse híveink szívét! Szerető gonddal becsüljük meg, óvjuk és védjük templomunkat! Így váljék a mai templombúcsúnk mindannyiunk örömére és lelki üdvösségére!” – zárta le gondolatait.

A szentmise felemelő hangulatát Sisa Menyhért kántor összeállítása emelte, aki őseink karácsonyi énekeiből válogatott össze ünnepi énekrendet. A búcsúról hazatérve a templomajtóban Ilonka Boldizsár pékmester által készített bibliakenyérből ehettek kóstolót az ünneplő hívek.

 

 
 
 
Karácsonyi készülődés a közelgő ünnep jegyében
30
Jan

Iskolánkban hagyománnyá vált, hogy decemberben több programon keresztül készülünk együtt a karácsonyra, Jézus születésére. Idén is sokféle tevékenység közül választhattak tanulóink, ki-ki érdeklődési körének és tehetsége kibontakoztatásának is találhatott megfelelő alkalmat.


December 19-én kézműves délutánt szervezett az iskola diákönkormányzata. Lehetőség nyílt az ügyes kezűeknek üvegfestésre, gyöngyfűzésre, ajándékok és díszek készítésére. Az alapanyagokról a diákönkormányzat gondoskodott, az egész alkalmat pedig Pólyáné Balla Julianna tanárnő fogta össze.

Adventi műveltségi vetélkedőn mérhették össze tudásukat az osztályok csapatai. A vetélkedő feladatait Magyar Zsolt, Pernyész Anita és Bencsik Ferenc igazgatóhelyettes állították össze. A játékosok élvezték a megmérettetést, és közben még finom falatokat is eszegethettek a DÖK jóvoltából.

Az utolsó tanítási napon, december 21-én a Barátok templomában vettünk részt közösen a karácsonyi ünnepségen. Baginé Szalka Eszter kórusvezető tanárnő irányításával iskolánk vegyeskara tudása legjobbját adva mindent megtett, hogy széppé és bensőségessé tegye mindannyiunk számára az ünnepi várakozást. A verses-zenés összeállításban iskolánk 9-11. osztályos tanulói vettek részt. Elsősorban az első karácsonyi történetet és az új élet születésének örömét járták körbe a választott szövegek, amelyeket a 10. d és a 10. e osztály tanulói olvastak fel. A saját hangszerelésű énekek között szerepelt több száz éves hagyományra visszatekintő és egészen modern is. Mind ezt hirdetette: „A kegyes Jézuska minekünk elhozta a váltságot!”

Dr. Novák István főigazgató atya beszédében Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényére hivatkozott. Utalt arra, hogy olyan karácsonyi ünneplést teremtsünk, ahol a szereteté, az emberi léptéké és az egymás felé fordulásé a végső szó. Közös éneklésre buzdítottak az énekkarosak mindenkit, együtt zengtük régi karácsonyi énekeinket, majd minden osztály képviselője átvette a jelképes karácsonyi ajándékot, a szaloncukrot.

 
<<    <  13  14  15  16  17  >    >>

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézménye
OM az.: 035844 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Főigazgató: Dr. Novák István | Telefon: (57) 412-248
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: kapcsolat[kukac]liska-szki.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2020 | Az oldal készítőiért kattints ide!

Ebédbefizetés logo
Következő ebédbefizetés időpontja:

				
				
				
Tájékoztató!
Normatív étkezés igénylőlap:
Naptár Logo
2020.Július
>
HKSZECPSZOV

A hét eseményei:

Nincs
Kréta Logo