Pályaorientációs nap
03
Jun

Április 26-án pályaorientációs nappal ünnepeltük az intézményben folyó szakképzés ötvenedik évfordulóját.

A nap a névadó tiszteletére készült Liska-fal előtt ünnepi műsorral kezdődött, ahol a diákok felidézték az 1969-től tartó időszakot, a tiszta profilú erősáramú szakközépiskolától napjainkig.

 

Halász Péter igazgató köszöntőjét követően részletek hangzottak el az 1987-ben történt névadó ünnepség ünnepi beszédéből, ahol dr. Retter Gyula műegyetemi professzor így méltatta egykori mentora érdemeit:

„Milyen tanulságot hagy ránk nagyszerű tanítónk, hősi példaképünk Liska professzor? Talán ezt: Az ember legnagyobb kincse és öröme a tudás, a megismerés és a boldogság titka az örömmel és becsülettel végzett munka. Ennek feltételei a szerénység, a jellem és az embertársaink iránti tisztelet. De mindenekelőtt, a tudás. A tudás, amelynek öröme nemcsak a társadalmat viszi előre, de az egyént is kiegyensúlyozottá, derűssé, ilyen módon közszeretetté és boldog emberré, munkájával örök gyermekként boldogan játszó, nemes emberré teszi.”

Az ünnepélyes megnyitó az emlékezés koszorúinak elhelyezésével zárult.

A tornateremben, illet néhány tanteremben üzemek, cégek mutatták be képzési palettájukat az érdeklődők számára. Legtöbb helyen az iskola régi diákjai voltak a tájékoztatók házigazdái. A laborokban, műhelyekben jelenlegi diákjaink révén nyílt betekintés az iskola aktuális szakképzési tevékenységébe.

A kollégium földszintjén és a sportpályán a honvédség és a rendvédelmi szervek szakemberei próbálták bemutatóikkal felkelteni a diákok érdeklődését pályájuk iránt.

A földszinten kiállítás keretében Liska professzor pályájának tárgyi emlékeit lehetett megtekinteni. Mellette tablókon szakképzési fotók, bizonyítványok, újságcikkek vezették vissza az érdeklődőket az elmúlt ötven év történéseibe.

Az évforduló alkalmából a vendégek egy a szakképzés történetét feldolgozó képes kiadványt is kézbe vehettek a jelenlévők.

A programok végén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Dr. Sziráki András adta át a szervezet elismerő oklevelét az iskola szakképzésben nyújtott kiemelkedő munkájáért Halász Péter igazgató úrnak.

 

 
 
 
Fekvenyomó Diákolimpia
18
Apr

Sportolóink nagyon kitettek magukért a Fekvenyomó Diákolimpia Országos Döntőjében!

2019. április 12-14. között Encsen rendezték meg a Fekvenyomó Diákolimpia Országos Döntőjét. Ide a területi elődöntőkről három versenyzőnk is bejutott, és jó esélyekkel érkeztünk a döntőre.

Végül mind a három versenyzőnk dobogóra is állhatott.
Tóth Ivett a -63 kg-os női kategóriában minden ellenfelétől nagyobbat nyomva I. helyezett, Diákolimpia Magyar Bajnok lett.

Száraz Bálint a -74 kg-os fiúk mezőnyében 132,5 kg-ot kinyomva a II. helyen zárt.

A -105 kg-os fiúknál szereplő Molnár Áronnak is sikerült a dobogón végeznie, mivel 140 kg-ot teljesített, ezzel a bajnoktól csupán 2,5 kg-l elmaradva a III. lett, a bronzérmet szerezte meg.

Erősek voltak mind a hárman, gratulálunk!


A verseny utáni csoportképünkön: Koczka Ferenc, Száraz Bálint (13.b), Tóth Ivett (11.d), Molnár Áron (12.b), Sinka István

 
 
 
Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny
07
Apr

2019. április. 04. - felmenő rendszerű Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny jászberényi forduló:


2. hely: Liska A - Csákó Vivien 11.d, Kiss Bence, Turbucz László, Hájas Gábor 11.b


4. hely: Liska B - Guba Beatrix, Pap Evelin, Soós Tamara 10.d, Szabó Balázs 11.b


7. hely: Liska C - Mucsinyi Balázs, Magyar Viktor, Szabó Domonkos, Sőreg Zsolt 9.b

 
 
 
A zene IS összeköt
21
Mar

A Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézményének kórusa a Wacław Felczak Alapítvány anyagi támogatásával testvérkórusi kapcsolatot alakított ki a lengyelországi Wadowice zeneiskolájának kórusával. A testvérkórusi kapcsolat kialakításának szándéka már nem új keletű, de a szükséges anyagi feltétel megteremtése eddig akadályt jelentett. Most azonban gyorsan tudtunk lépni és minden az elképzeléseinknek megfelelően sikerült.

Az alapítvány célja a lengyel-magyar közös történelmi-kulturális örökség újrafelfedezése és megtapasztalása, minden ilyen tevékenység támogatása. Énekkarunk célja pedig olyan országhatárokat átívelő kapcsolódás megtapasztalása, amely azokat a pontokat keresi, melyek minket, közép-európaiakat összekötnek. Egy olyan világban, amely sok helyzetben a falak még magasabbra építéséről és a bizalmatlanságról szól, égetően szükségesnek tartjuk kommunikálni, hidakat képezni, empátiával lenni más nemzetek felé, tisztelni és felfedezni más kultúrákat. Ennek nagyszerű eszköze a zene és a közösségi éneklés.

A pályázat adta nagyszerű lehetőséget kihasználva az idő rövidsége ellenére is két találkozót bonyolítottunk le a kórusok között. Az elsőt 2018 december közepén Jászberényben, a másodikat 2019 februárjának végén Wadowicében.
Az itt töltött 4 nap alatt az ismerkedésen, zenei kvízen túl a 32 fős lengyel kórus megismerkedett városunk nevezetességeivel, az éppen aktuális népművészeti kiállítás alkotásaival, betekintést nyertek helyi és nemzeti kultúránkba. A közös koncertre a Barátok Templomában került sor a karácsonyt megelőző kedd délután, melyre plakátok útján meghívtuk a város minden lakóját. Hitvallásának jegyében a liskás kórus lengyel nyelvű dalok csokrát tanulta meg és adta elő az első közös koncerten az újdonsült lengyel barátoknak, Baginé Szalka Eszter karnagyunk vezényletével. A magyar, majd a lengyel kórus repertoárjának hallatán elmondható, hogy amiben egyeznek, az a zene és a közösségi éneklés iránti mély elkötelezettség és szenvedély. Alicja Jakubiak lengyel karnaggyal pedig igazán megtapasztaltuk, hogy a zene összeköt, nyelvek fölött álló, nemzetközi kommunikációs forma. A közösen előadott karácsonyi ének lengyel, magyar és latin nyelven igazán elmélyítette az egymás iránti szolidaritás érzését. Megtelt a kb. 300 fő befogadására képes Barátok Temploma az iskola diákjaival, tanáraival, szülőkkel, és családtagokkal, a város zenekedvelő polgáraival. Megtisztelte a rendezvényt városunk alpolgármestere is. A közös koncert utáni közös vacsorát közös énekléssel, táncolással zártuk.Természetesen nem maradhatott ki a fővárosba tett kirándulás sem. A Gellért-hegyi Sziklatemplom kellemes klímát biztosított a téli hidegben: magyar-lengyel szentmisén – melyet dr. Novák István főigazgató atya mutatott be – énekelt a két kórus. Sétáltunk a Dunakorzón, majd Pócs Jánosnak, a Jászság országgyűlési képviselőjének jóvoltából megtekintettük a Parlamentet vendégeinkkel. Nem maradhatott ki a hangulatos karácsonyi vásárban tett séta sem, s a magyar konyha jellegzetes étkeit felsorakoztató közös vacsora sem. A hamarosan sorra kerülő találkozás reményével, de mégis könnyes szemmel búcsúztak egymástól a két kórus tagjai.
A február végi lengyelországi látogatás előtt a jászberényi Palotásy János Zeneiskola kb. 100 főt befogadó kamaratermében hallgathatták meg az érdeklődők a liskás kórus új repertoárját, amely a „Zenei utazás a világ körül” címet kapta. Kodály Zoltán gondolataihoz igazodik a jászberényi kórus: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is. Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk.”

     Ennek szellemében hívtuk életre a kórustestvéri kapcsolatot a lengyel barátokkal. Hiszünk abban, hogy a zene összeköt, és olyan egyetemes nyelvet biztosít, amely fölötte áll minden kommunikációs formának. Az értékes, megtartó erejű, a lélek legmélyebb régióiba is elérő muzsika iránti elköteleződés mindkét kórus közös hitvallása.
A viszontlátogatás 4 napját mi is kihasználtuk arra, hogy ne csak a testvérkórusi találkozóra és közös koncertre kerüljön sor, hanem megismerkedjünk a környékkel, annak nevezetességeivel, különös tekintettel a magyar vonatkozásúakra.
 A február végi utazás első állomása a wieliczkai sóbánya volt, ahol a 700 éves bánya sóból faragott képzőművészeti és egyéb alkotásaiban gyönyörködtünk. A legenda szerint Árpád-házi Szent Kinga (Kunigunda) egy máramarosi sóbánya aknájába ejtette gyűrűjét, melyet később egy lengyel földalatti sórétegben találtak meg, egyes források szerint Wieliczka sóbányájában. Itt tekintettük meg Szent Kinga sóból épített kápolnáját is.
Az út során történelmünk számos lenyomatát tapasztalhattuk meg Dél-Lengyelországban. Az egykori királyi koronázó város, Krakkó látnivalóit felejthetetlen emlékként őrizzük. Első megállónk az Isteni Irgalmasság Bazilikája volt, melyet 2002-ben II. János Pál pápa szentelt fel. A magyar és lengyel nép évszázadokra visszatekintő barátságát tükrözi az altemplomában kialakított magyarok kápolnája, ahol közös lengyel-magyar szenteket és boldoggá avatottakat láthattunk.  Ezután megtekintettük a híres Posztócsarnokot, Mária-templomot, majd a királyi várban, a Wawelben folytattuk sétánkat. Itt töltötte ifjúságát, gyerekkorát Árpád-házi Szent László, Szent Hedvig királynőt itt koronázták meg, illetve itt nyugszik számos magyar uralkodónk is, köztük Báthori István. Ellátogattunk a Jagelló Egyetem reneszánsz udvarába, ahol legalább 1300 magyar diák tanult a 15-16. században, például Szilveszter János bibliafordító vagy Dévai Bíró Mátyás, a magyar reformáció kiemelkedő személyisége. Megtekintettük a magyar alapítású Szent Stanislaw pálos templomot és kolostort is a Visztula folyó partján, majd meghallgattuk a waweli sárkány hátborzongató történetét. A zsidó negyedben tett különleges hangulatú barangolásunk szintén emlékezetes marad.
Harmadik napunk Szent II. János Pál pápa szülővárosában, Wadowicében az egykori egyházfő előtti főhajtással telt. Ellátogattunk a szülőházából kialakított interaktív múzeumba, megkerestük a budapesti és győri látogatásának emlékeit a főtér kövezetén. Délután került sor a helyi zeneiskola 250 fős koncerttermében a kórusok közös koncertjére. Először lengyel barátaink örvendeztettek meg minket – Alicja Jakubiak karnagy vezényletében – repertoárjukkal, amelyben Bartók Béla két kórusműve is felcsendült magyar nyelven. A meglepetéstől és a kedves gesztustól alig felocsúdva a jászberényiek következtek a világot jelentő deszkákon. Koncertünk első blokkjában angol, lengyel, olasz és magyar nyelven énekeltünk. Ezekkel a dicsőítő énekkel tisztelegtünk testvérkórusunk, Wadowice híres szülötte előtt: Szent II. János Pál pápának ezek voltak a kedvenc dalai az általa kezdeményezett ifjúsági találkozókon. A második egységben hazánk, a Kárpát-medence zenéje és szövegei felé fordultunk. Ebben a blokkban a népdalfeldolgozásoktól kezdve a versmegzenésítésen át még az Oscar-díjas magyar rövidfilm, a Mindenki végén hallható gyönyörű vers kórusváltozata is felcsendült Bodzavirág címmel. Az utolsó blokkban zenei utazásunk során kitekintettünk a kortárs kórusmuzsikára az egész világon, így hallható volt szenegáli kánon, amerikai egyházi téma, dzsesszkánon és a Beatles-örökzöld, a Penny Lane is. Koncertünk színvonalát és zenei értékét a jászberényi Palotásy János Zeneiskola igazgatónőjének virtuóz zongorakísérete emelte. A zenei kíséretben – gitárok, dob, zongora, fuvola, cajon is megszólalt – diákjaink is közreműködtek. A koncert végén teltházas közönség előtt énekelt közösen a két kórus. Számos zenetanár, városvezető, szülő és érdeklődő vitte haza a közös muzsika örömhírét. Wadowice polgármestere mindannyiunkat személyre szóló levélben köszöntött, melyeket a koncertet követő közös vacsorán adtak át lengyel barátaink. Mi jász motívumokkal díszített fazekas termékeket vittünk ki ajándékba egy-egy üveg tokaji bor mellé és a városunk nevezetességeiről készült angol nyelvű prospektust.

Hazautunk során megálltunk az Auschwitz-Birkenau táborban, mely a II. világháború ezen korszakát  igyekszik hitelesen bemutatni. Idegenvezetőnk külön felhívta figyelmünket a magyar vonatkozásokra.

A kórusok találkozóiról, a projekt rendezvényeiről részletes és hiteles tájékoztatást nyújtott a kórusunkat zongorán is kísérő Taczman Mária tanárnő a Jászkürt újság online kiadásában. Szintén itt jelent meg az események kapcsán Kárpáti Mária írása „A zene szárnyain” címmel.

Reményeink szerint kórustestvéri kapcsolatunk hamarosan folytatódik lengyel barátaink magyarországi látogatásával.

 
 
 
Országos kitüntetés
14
Mar

Nemzeti ünnepünkön állami kitüntetések átadására került sor a budapesti Vigadóban. Szabó László nyugalmazott igazgatónk a helyi katolikus oktatás és nevelés területén végzett példaértékű tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárától, Rétvári Bence miniszter-helyettestől vehetett át. Iskolánk valamennyi dolgozója és diákja nevében gratulálunk a magas rangú állami elismeréshez.

Gratulálunk!

 
 
 
Megjártuk Lengyelországot!
20
Feb

A Waczlaw Felczak Alapítványnak köszönhetően február elején a lengyel királyok városát Krakkót és környékét fedezte fel a 11.A osztály.Rendhagyó történelemórák keretein belül ellátogattak a Wawel épületegyüttesébe, Krakkó káprázatosan szép belvárosába, ahol többek között a Jagello Egyetem, a Flórián kapu, a Posztócsarnok, a különböző tornyairól híres Mária templom és a Barbakán szerepelt a programjukban. Auschwitz-Birkenauban, az egykori koncentrációs tábor helyén berendezett emlékmúzeumban is tiszteletüket tették, valamint az UNESCO világörökségi listáján szereplő Wieliczkai sóbányát is megismerhették. Betekintést nyertek Jászberény testvérvárosának Sucha Beskidzkának egyik középfokú intézményébe és felkeresték a város látványosságait is. A negyedik napon Zakopane által nyújtott páratlan élménnyel köszöntek el Lengyelországtól.


Köszönjük a támogatást, életreszóló kulturális impulzusokkal gazdagodtunk!

 
<  1  2  3  4  >    >>

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézménye
OM az.: 035844 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Főigazgató: Dr. Novák István | Telefon: (57) 412-248
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: kapcsolat@liska-szki.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2020 | Az oldal készítőiért kattints ide!

Ebédbefizetés logo
Következő ebédbefizetés időpontja:
	2019 Október 29 (Kedd)
2019 Október 30 (Szerda)
2019 Október 31 (Csütörtök)
Tájékoztató!
Normatív étkezés igénylőlap:
Naptár Logo
2019.Október
>
HKSZECPSZOV

A hét eseményei:

Nincs