Határtalan Pályázat
12
Dec

Határtalanul pályázat 2018. szeptemberi és októberi program

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Központ kiírására iskolánk a tavalyi évhez hasonlóan 2018. februárjában ismét pályázatot nyújtott be a Határtalanul! programban való részvételhez. A pályázatunkat ismét elfogadták, így iskolánk tanulói másodszor is két tartalmas hetet tölthettek a partner iskolaként megjelölt Kassai Szakkay József Ipari Szakképző Iskola tanulóival.  A meglévő testvériskolai kapcsolatot tovább mélyíthettük a pályázatban megvalósítandó technikai feladat és kulturális programok segítségével.
Az idei évben a megvalósítandó technikai feladat egy PLC periféria elkészítése volt a programozási alapok elsajátításához. A tanulók által készített kimeneti periféria tulajdonképpen egy fém doboz, amelyen kialakított csatlakozó felületek, nyomógombok és LED-ek teszik lehetővé a be és kimenet kezelését. Az elkészült eszközt felhasználva ismerkedtek a diákok a PLC programozás alapjaival.
 

A program megvalósításának első felében a jászberényiek utaztak Kassára 2018. szeptember 20-án. A megérkezést követő ebéd és a kollégiumi szállás elfoglalása után egy városnézés keretében ismerkedhettünk meg Kassa belvárosával. Végig néztük annak történelmi nevezetességeit, melyek a magyar történelem fontos színhelyei. A kassai dóm altemplomában megkoszorúztuk II.Rákóczi Ferenc sírját.

Szlovákiai magyar vendéglátóink segítségével bejártuk a belvárost, meglátogattuk a Márai-házat, ahol az író gyermek éveinek egy részét töltötte. A róla készült  szobornál megtudtuk, aki leül vele szemben, sikeres érettségi vizsgát fog tenni..

 

 

A második és harmadik napon délelőttjén történt a technikai feladat hardvar részének elkészítése. Ehhez a kassai iskola műhelyében két csoportra oszlottak a tanulók. Így egyszerre 10 magyarországi és 10 szlovákiai diák dolgozott a fémdoboz elkészítésén, ami a közös munka során egymás megismerését is lehetővé tette.

Amíg az első csoport  a gyakorlati feladat hardver részén dolgozott, addig a másik húsz diák egy kis kiránduláson vett részt. Megismerkedhettek a kassai Planetáriummal, meglátogatták a Repülőgép Múzeumot. A harmadik napon a két csapat helyet cserélt, így mindenki láthatta ezeket a helyi érdekességeket. A kedd és szerda délután sem telt hasznos tevékenység nélkül, egy barátságos teremfoci mérkőzésen összehasonlítottuk ki a jobb ezen a téren. Nem mi voltunk azok, de jókedvben szerencsére nem volt hiány. A másik délután a Steel Park nyújtott tanulnivalót és játék lehetőséget a fizikai kísérleteket és logikai játékokat felsorakoztató kiállításával.

Csütörtökön a jászberényi és a külhoni diákok kísérő tanáraikkal együtt egésznapos kiránduláson vett részt. Az úti cél Borsi, Rákóczi szülőházának megtekintése. Ezután a Zempléni kalandparkban folytatódott a barátságok elmélyítése. Végül a Kisgéresi pincesoron betekinthettünk a borkészítés rejtelmeibe, és végül fantasztikusan jó hangulatú szabadtéri étkezéssel zártuk a napot.
Az utolsó napon vendéglátóinktól való búcsúzkodás után még lehetőségünk nyílt a Rodostói ház, azaz Rákóczi fejedelem rodostói lakhelyének pontos másának megtekintésére, hihetetlen átéléssel megtartott idegenvezetés segítségével. Ezután néhány hétre elköszöntünk egymástól, de mindannyian vártuk a jászberényi viszontlátást.
Október 15-én,hétfőn dél körül érkeztek meg a kassai partneriskola tanulói. A szállás elfoglalása után megebédeltek, majd iskolánkban köszöntöttük őket. Jászberény megismertetése volt az első nap délutánjának programja, melyet az iskolában levetített kisfilmmel kezdtünk.  Ezután egy sétára indultunk a városban. A séta közben és után egy játékos városismereti vetélkedőn is részt vehettek a diákok.
A második és harmadik nap délelőttjén a Kassán kialakított két csoport felváltva dolgozott iskolánk automatizálási műhelyében, ahol az elkészített termék segítségével, a be- és kimenet kezelésével, programozási alapismereteket tanulmányozta az egyik csoport. Ezalatt a második csoport Jászfényszaruban a Thyssenkrupp gyáregységét látogatta meg. A délutánok most is jó hangulatú együttléttel teltek, kedden a jászberényi Állat és Növényparkban tettünk látogatást, szerdán egy vacsoráig tartó bowling-versenyen pihenték ki a diákok a délelőtti szellemi munkát.
A csütörtök most is az egész napos közös kirándulásé volt. Az úti cél Eger volt, ahol a Dobó István Vár Múzeumban nemcsak a történelemből, hanem Gárdonyi: Egri csillagok című regényéből is jól ismert helyszínek, szereplők elevenedtek meg a különböző kiállítások által. Ezek egy részét idegenvezetővel, más részét önállóan tekintették meg a diákok. Az Eszterházy Károly Egyetem Varázstornya is sok érdekes látnivalót nyújtott számunkra. Először a Panoráma teraszra feljutva (247 lépcső) elénk tárult Eger és a környező táj képe. A Camera Obscura sötét helyiségében pedig egészen közelről tekinthettük meg a város nevezetes épületeit, templomait, a forgalmat, de akár a járókelőket is. A Csillagászati Múzeumban nagyszerű előadást hallhattunk, majd a Varázsterem kísérleteit láthattuk. Éhségünket a belvárosban található Szent József Konyha és Étteremben csillapítottuk, majd egy kis belvárosi séta után haza indultunk Jászberénybe.
Pénteken a reggeli órákban ismét iskolánkban fogadtuk a kassai diákokat. Itt iskolánk igazgatója, a programban részt vett tanárok és diákok együtt megbeszéltük a két hét tapasztalatait és eredményeit. Majd elbúcsúztunk egymástól, annak reményében, hogy lehetőségünk lesz valamiképp folytatni az együttműködést. Ezután a vendégeink hazautaztak Kassára.
Szeretném megköszönni iskolánknak a Projekt szervezésében nyújtott segítséget, valamint iskolánk és kassai testvériskolánk tanárainak munkáját. Reményeink szerint mindenkinek hasznos, tartalmas volt ez az együttműködés.      

 
 
 
Waclaw Felczak
12
Dec

Iskolánk énekkara 3 850 720 Ft támogatásban részesült a Waclaw Felczak Alapítványtól a Sasfiókák pályázat keretében a lengyelországi wadowicei fiatalok kórusával történő zenei és kulturális kapcsolatainak építése céljából, közös művészeti projekt lebonyolítására.Gratulálunk!

Az alapítvány honlapja: http://wfa.hu/
Az alapítvány Facebook-profilja: https://www.facebook.com/felczakalapitvany/

 
 
 
Utazik a 11.A
03
Dec

Iskolánk 11.A. osztályos tanulói megnyerték a Waclaw Felczak Alapítvány pályázatát, amely keretein belül 2019 februárjában 4 napos lengyelországi tanulmányi kiránduláson vesznek részt.Gratulálunk!

Az alapítvány honlapja: http://wfa.hu/
Az alapítvány Facebook-profilja: https://www.facebook.com/felczakalapitvany/

 
 
 
Éneklő ifjúság - Liska Vegyeskar
28
Aug

Énekkarunk fellépése immáron online is meghalgatható az alábbi linkre kattintva

Éneklő ifjúság

 
 
 
Érseki elismerés
14
Jun

Június 12-én az Egri Bazilikában tartott főegyházmegyei tanévzáró Te Deumon dr. Ternyák Csaba érsek úr elismeréseket adott át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákoknak és közösségeknek, köztük Babinszki Tamásnak, iskolánk 12.d osztályos tanulójának.

 
 
 
Ballagás a Liskában
19
May

2018. május 4-én elballagtak iskolánk negyedikes tanulói. Idén öt osztály búcsúzott szeretett iskolájától, de mellettük a szakképző évfolyamon is voltak olyan osztályok, akiknek véget értek tanulmányaik. Ez az esemény mindig mérföldkő a diákok számára, hiszen iskolánk kapujából kilépve egy egészen új világ várja őket.

A ballagókat először Dr. Novák István főigazgató úr köszöntötte, aki dr. Ternyák Csaba érsek úr levelét tolmácsolta a diákoknak, majd beszédében felhívta a tanulók figyelmét, hogy életükben fordulatot jelent a ballagás, valami újnak a kezdetét. A sok emberi példa, amelyet a tanulók láttak, rávilágít arra, hogy nem könnyű jó embernek lenni, de meg kell próbálni, hiszen „Isten a jó emberek által tanít minket a jóra”. Főigazgató úr a nemrégen boldoggá avatott Brenner János atya példáját említette meg, aki vértanúságával arra emlékeztet, hogy nem könnyű az élet, sok megpróbáltatás van, de hitünket nem feledve, meg kell maradnunk jónak, keresztény értékrendet képviselő embernek.

<<Ballagási beszéd>>

Ezután Szabó Martin 11. A osztályos tanuló Váczi Mihály Még nem elég! című versével köszönt el a tizenkettedik osztályos diákoktól.

A végzős évfolyam nevében Zakar Szilvia 12. G és Babinszki Tamás 12. D osztályos tanulók búcsúztak iskolánktól.

A beszéd után a 12. évfolyam képviselői átadták az iskola zászlóját a 11. évfolyam diákjainak.Ballagásunkon nemcsak végzős és szakképzős évfolyamainktól búcsúztunk, hanem Szabó László igazgató úrtól is, aki intézményvezetőként szintén „elballagott”. Igazgató úr 1976 óta tanára iskolánknak, ebből az alkalomból a végzős évfolyam képviselői egy különleges szalagot tűztek fel igazgató úrnak, 1976-2018 felirattal. Ezt követően főigazgató úr köszöntötte igazgató urat.

A szalagtűzést követően dr. Kiss András, a Liska József Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Novák István főigazgató úr és Szabó László igazgató úr átadta a Liska Alapítvány díjait a jutalmazott tanulóknak.

<<Jutalmazottak listája>>

A ballagási ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.

 
<<    <  1  2  3  4  5  >    >>

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézménye
OM az.: 035844 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Főigazgató: Dr. Novák István | Telefon: (57) 412-248
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: kapcsolat@liska-szki.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2020 | Az oldal készítőiért kattints ide!

Ebédbefizetés logo
Következő ebédbefizetés időpontja:
	2019 Október 29 (Kedd)
2019 Október 30 (Szerda)
2019 Október 31 (Csütörtök)
Tájékoztató!
Normatív étkezés igénylőlap:
Naptár Logo
2019.Október
>
HKSZECPSZOV

A hét eseményei:

Nincs