VI. IT Essentials országos informatikai szakmai verseny
16
Dec

Iskolánk idén is részt vett az IT Services Hungary által szervezett informatikai szakmai versenyen.

A verseny két fordulóból állt, az elsőben egy 50 kérdésből álló tesztet kellett kitölteni az iskolában, amelyen 324 tanuló mérettette meg magát. A döntőbe a legjobb 13 helyezett jutott, Demény Zoltán a 11., Sörös István a 3. legjobb eredménnyel.

A döntőre 2019.12.06-án a BMSZC egyik tagiskolájában, a Verebély László Szakközépiskolában került sor, és 3 részből állt. Először egy hardver- és szoftverismereti elemeket tartalmazó feladatsort kellett végigcsinálniuk a versenyzőknek (számítógép összeszerelése, szoftverek telepítése, stb.), amelyre 3 órájuk volt. Ezt követően egy 20 perces, 25 kérdésből álló tesztet töltöttek ki, hasonlóan az első fordulóhoz. Végül egy 45 perces, Cisco Packet Tracer hálózati környezetben kellett számot adniuk a tudásukról.

Végül a 4 órai eredményhirdetésen Sörös István a 3., Demény Zoltán a 8. helyezésért járó jutalmat vehette át.

IT_Eredmény

Sörös István Demény Zoltán
Sörös István Demény Zoltán

 

 
 
 
Advent Bécsben
13
Dec

Régi iskolai hagyomány, hogy intézményünk diákjai advent idején Bécsbe látogatnak. A program mindig nagy népszerűségnek örvend, hiszen a kirándulás a csokoládégyár megtekintésével kezdődik, ahol mindenki annyi finomságot ehet, amennyit csak bír. A következő úti cél Ausztria fővárosa és az ottani adventi vásár, ahol hosszabb időt tölt el a csapat, hogy minél jobban kiélvezhesse a karácsonyi vásár hangulatát.

Az idei tanévben is két turnusban vettek részt iskolánk diákjai ezen a programon (összesen közel 100-an)  Pólyáné Balla Julianna vezetésével.

Diákjaink ilyennek látták a bécsi adventi vásárt:

Bécsi Advent

Bécsi kirándulásBécsi kirándulás

Bécsi kirándulásBécsi kirándulás

Bécsi Advent

 
 
 
Újabb sportsiker
13
Dec

A megyei röplabda VI-os korcsoport leány döntőjébe négy csapat jutott be. Az eseményt a  Jászberényi Nagyboldogasszony Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola, Középiskola és Kollégium  tornacsarnokában rendezték meg.

Lányaink egyenletes teljesítményt nyújtva meneteltek előre, és a döntőben a Lehel Vezér Gimnázium csapatát múlták felül 3:0 arányban, ezzel bejutottak az országos elődöntőbe.

A csapat tagjai: Mizsei Leila, Faragó Fanni, Farkas Fatime, Sándor Gabriella, Juhász Viktória, Tóth Klaudia, Imre Eszter, Csabai Szonja, Simon Sára és Lagzi-Kovács Maja.

Röplabda

Gratulálunk a csapatnak, és felkészítő tanáruknak, Litkei Gábornak!

 
 
 
Történelmi siker az OKTV-n
13
Dec

Kalocsa József Nándor 12. c osztályos tanulónkat az iskolai fordulóban elért eredménye alapján behívták a történelem OKTV megyei döntőjébe. A rendkívül alapos és sokrétű tudást igénylő versenyen csak a legkiválóbb diákok tudnak ilyen eredményt elérni. A megyei fordulóban 4 esszé feladatot kaptak a versenyzők, amit a források és a szaktudásuk alapján kellett kifejteniük.

Bizakodva várjuk az írásbeli forduló eredményét, melyet egy 20-30 oldalas pályamunka elkészítése követhet.

Kalocsa József

Gratulálunk Kalocsa Józsefnek és felkészítő tanárának, Nagyné Lékó Henriettának!

 
 
 
A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele te is!
12
Dec

Iskolánk évről-évre nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a térség általános iskoláiban tanuló 7. és 8. osztályos tanulók megismerhessék képzéseinket, betekintést nyerhessenek a hétköznapjainkba, és megtapasztalhassák egy-egy szakmai óra hangulatát. Az idei évben ez különösen fontos, hiszen a jövő tanévben átalakul a szakképzés, és jó, ha a diákok minél pontosabb információkkal rendelkeznek arról, mi is vár rájuk.

Ennek érdekében két nap (november 11-én és 18-án) két-két turnusban nyílt napot tartottunk intézményünkben. A négy programsorozatra, ahol a szakmai és az idegen nyelvi képzéseink bemutatására helyeztük a hangsúlyt, több mint 300 diák volt kíváncsi. A gyerekek megnézhették a korszerű, magas színvonalú, jól felszerelt szaktantermeket, és kipróbálhatták az adott szaktanterem nyújtotta lehetőségeket.

 

Az informatika részen két fő fogadta az érdeklődőket. Csajbók József tanár úr bemutatta a "Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető" technikus szakmai követelményeit, a szak jövőjét, valamint, hogy miről is szólnak majd a „hálózati órák”, ha csatlakoznak a tanulók az infós közösséghez. Nagy Ferenc tanár úr pedig a programozással kapcsolatos információkat, valamint a programozási nyelv tanulásában rejlő lehetőségekkel ismertette meg az őket meglátogató diákokat Ládi Máté 12.b osztályos tanuló segítségével.

 

Az elektronika laboratóriumban a leendő elsősök különböző kapcsolásokat nézhettek meg, és próbálhattak ki, továbbá kézi vezérlő segítségével irányíthattak robot manipulátort. Mindemellett bepillantást nyerhettek a laboratórium életébe is, hiszen láthatták a 13.v osztályos tanulókat mérés közben. A 13-osoknak kérdéseket tettek fel az iskoláról és a szakmai képzésről egyaránt.

 

Az a negyedóra, amit egy-egy csoport a laborban töltött jókedvűen, informatívan telt el. Mind a gyerekek, mind a szülők elégedetten hagyták el a szaktantermet. A 13-os diákok is nagyon lelkesek voltak, hogy megmutathatták azt, amit az elmúlt pár hónap alatt tanultak.

 

Az ügyviteles szaktanárok (Szereminé Harangozó Tünde és Balogh Vivien) is szeretettel várták a nyílt napra érkező diákokat. Ismertették a szakma célját, követelményeit, elmesélték az eddigi tapasztalataikat és eredményeiket. Tájékoztatást adtak a várható változásokról, kiemelték annak előnyeit és igyekeztek kedvet csinálni a pályaválasztóknak.

 

Az iskolában folyó Honvédelmi oktatásba rövid PPT keretében nyerhettek betekintést az érdeklődők Bárczi Tamás tanár úr irányításával, aki bemutatta a tananyag témaköreit, az érettségi követelményeit, valamint a továbbtanulási lehetőségeket. Hangsúlyozta, hogy iskolánkban nem katonákat nevelünk, hanem az egyének döntését segítjük az itt megszerezhető információkkal, ismeretekkel.

 

Iskolánk idegennyelv oktatásáról egy rendhagyó angol óra keretén belül kaptak bővebb felvilágosítást a hozzánk látogató nyolcadikosok. Itt először egy általános tájékoztatót hallgathattak meg a csoportok kialakításáról, az általunk használt tankönyvekről, a közép- és az emelt szintű érettségire történő felkészítésről, nyelvvizsgázási lehetőségekről, valamint a korosztály számára elérhető nyelvi versenyekről.

Az óra második felében a tanulóknak lehetőségük volt részt venni egy angol órán. A bemelegítő pármunka után többféle feladatban tesztelhették tudásukat az iskolánk iránt érdeklődők. Voltak, akik a tankönyvi anyagba kaptak betekintést, és interaktív tábla segítségével oldottak meg feladatokat, és voltak, akik Internetes – szókincsfejlesztő, nyelvtani, hallott szövegértési – feladatokat is kipróbálhattak.

Összességében elmondhatjuk, hogy a hozzánk beiratkozni kívánó nyolcadikosok hasznosnak találták a kapott információkat, és élvezték ezeket az órákat. Sok esetben még a kísérő szülők is aktívan részt vettek a feladatok megoldásában.

SZakmaválasztó Kiállítás 01

A pályaválasztáshoz szorosan kapcsolódik a nemrégiben (november 28-29-én) megrendezésre került III. Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás. A Jászberényi Önkormányzat szervezésében közös kiállításon vettek részt a jászsági szakképzést képviselő iskolák, és a végzett tanulókat foglalkoztató helyi cégek és vállalkozások.

Nem titkolt szándéka a programnak, hogy ezen a közös rendezvényen informálják az érdeklődő, elsősorban a 7. és 8. osztályos tanulókat a helyben kínált továbbtanulási lehetőségekről, illetve az iskola elvégzése után a Jászságban állást kínáló vállalkozások és cégek kínálta munkalehetőségekről.

A kiállítást, szervezett formában a két napon kb. 1400 tanuló látogatta meg. Tervezett ütemrend szerint tekintették meg az egyes standokat, hallgatták meg a tájékoztatókat, próbálták ki a kiállítók látványos és érdekes eszközeit.

Szakmaválasztó Kiállítás 02Szakmaválasztó Kiállítás 03

A mi iskolánkból Jancsik Árpád vezetésével bemutatásra került minden szakirány, beszéltünk az érdeklődőknek az iskolánkról és a jövőre induló osztályainkról.

Szakmai képzésben:

  1. Automatikai technikus,
  2. Erősáramú elektrotechnikus,
  3. Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus
  4. Vállalkozási ügyviteli ügyintéző

Gimnáziumi képzésben:

  1. 4 évfolyamos gimnázium
  2. Katonai fakultációs gimnázium
  3. Rendvédelmi fakultációs gimnázium

Próbáltuk bemutatni az iskola előnyeit és minél több tanulóban felkelteni az érdeklődést irántunk. Kiállítottunk elektronikus eszközöket, PLC-s automatikai vezérléseket, Pneumatikus kapcsolásokat, erősáramú vezérlési táblákat. Bemutattunk informatikai weblap készítést, ügyviteli feladatokat, és sok plakátot.

Szakmaválasztó Kiállítás 02Szakmaválasztó Kiállítás 03

A saját standunkon segítő tanulóknak ez nem egyszer nagy feladat volt, hiszen tömegben, sokszor zajban, rövid idő alatt kellett a rájuk osztott szakterületről sok érdekességet és jellemző feladatot elmondaniuk. Mindannyian próbáltuk segíteni egymás munkáját. Sok szórólapot és információs anyagot is szétosztottunk.

Hasonló kiállításokon vettünk részt az előző időszakban Szolnokon, Hatvanban és Sülysápon is.

A látogatók – reményeink szerint - hasznos információkkal gazdagodtak, és a közelgő továbbtanulási jelentkezést már határozottabb elképzelésekkel valósítják meg.

A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele te is! Válassz bennünket!

 
 
 
Tovább menetel a floorball csapat
04
Dec
 

A megyei sikerek után országos döntőbe jutott a Liska-NBA VI. korcsoportos floorball csapata.

Álló sor balról: Kerek Olivér, Pető Viktor, Pesti József, Csókási Zsolt (testnevelő), Tóth Áron, Tóth Dávid

Guggolnak: Bajzáth Bence, Boros Barna, Vas Milán, Kátai Kornél

Gratulálunk a fiúknak!

 
<<    <  3  4  5  6  7  >    >>

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézménye
OM az.: 035844 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Főigazgató: Dr. Novák István | Telefon: (57) 412-248
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: kapcsolat[kukac]liska-szki.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2020 | Az oldal készítőiért kattints ide!

Ebédbefizetés logo
Következő ebédbefizetés időpontja:

				
				
				
Tájékoztató!
Normatív étkezés igénylőlap:
Naptár Logo
2020.Július
>
HKSZECPSZOV

A hét eseményei:

Nincs
Kréta Logo