Határtalanul

Határtalanul Program 2017.szeptember, október hónap

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

A pályázat célja  Magyarország és Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia

vagy Horvátország magyar tannyelvű vagy magyar tagozattal/osztállyal rendelkező

szakképző iskoláiban tanuló diákok közösségi együttműködésének támogatása.

 

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Központ kiírásában adta be az iskolánk a pályázatot 2017. tavaszán, amit aztán sikeresen el is bíráltak.

A pályázatban a Kassi Szakkay József Ipari Szakképző Iskolával meglevő testvériskolai kapcsolatunkat kihasználva vettük fel a kontaktust. Szívesen fogadták a lehetőséget, így terveztük meg a megvalósítandó technikai feladatot és a kulturális programokat.

A pályázati megvalósítás első felében Mi Jászberényiek utaztunk Kassára. Szeptember 25-én,a  kiérkezésünk napján az ebéd után a szállás elfoglalása és tervezett városnézés volt a program. Elsétáltunk Kassa gyönyörű belvárosába, megnéztünk sok műemléket és épület, láttuk a Kassai Dómot. Sok a történelmi és  kulturális kapcsolódási pont a két ország között amit egyben örömmel, de a történelemre valő tekintettel egy kicsit szomorúan is láttunk.

A pályázat keretén belül a tanulók a létrehoztak több közlekedési csomópont szimulációs táblát, ami tulajdonképpen egy A4-es méretű bakelit alaplemez hordozóra kialakított útkereszteződés. Rajta az út és gyalogátkelő rajzzal, az ezek működését lehetővé tevő közlekedési lámpákkal. Ezeket kis Piros, Sárga, Zöld ledek jelenítették meg. A ledekhez tartozó kivezetésekkel, csatlakozókkal. A projektnek ezt a hardveres részét hozták létre a tanulók a Kassai testvériskolában vegyes csoportokban, tanári vezetéssel. Szeptember 26 és 27-én.

A kiérkezésünk napján A A 40 fő tanuló úgy volt beosztva, hogy egyszerre „csak” egy 20 fős csoport dolgozott a szimulációs táblán a másik 20 fő kirándult. Másnap csere a csoportok között. Délutánonként a kollégium helyi csapataival barátságos focimérkőzésen vettünk részt. Itt szép játékkal becsületesen helytálltunk, de ez sajnos csak a mezőny végére  volt elég. Viszont mindenki jól érezte magát.

A Csütörtöki napon szeptember 28-án minden tanuló és kísérőtanár közös kiránduláson vett részt ahol úti cél volt a Zempléni kalandpark, Borsi a Rákóczi kastély ahol a fejedelem született, majd eljutottunk a Kisgéresi pincesorra is ahol  „7 nyelven beszélő”  bográcsgulyást ettünk és sikerült megkóstolnunk hozzá (természetesen csak minimális mennyiségű) helyi készítésű finom bort is.

A nap végeztével, mindenki kellemes emlékekkel és tért haza. Elbúcsúztunk egymástól, megbeszéltük tapasztalatainkat, a projekt második felének ütemezés, és tervezett programjait. Mi  Jászberényiek a még aznap elkezdtünk összepakolni és készültünk a másnapi hazaútra.

Pénteken szeptember 29-én  a reggeli órákban elindultunk hazafelé, és dél körül szerencsésen haza is érkeztünk. Ezzel a Projekt első fele lezáródott.

 A Pályázat második felében október 16-án érkeztek a Kassai vendégek hozzánk Jászberénybe.  A program felépítés rendszere most is hasonlóképpen zajlott mint az első felében. Az első napon hétfőn a megérkezést követően ebéd és vezetett városnézés.

A munka kedden kezdődött. Itt az iskolában az Automatika teremben tanulta a PLC programozás csínját-bínját egyszerre 20 tanuló. Az eddigi tudásukkal és a most megszerzett ismereteikkel tesztelték a kassán elkészített szimulációs tábla működését, Viszgálták, a forgalom szervezés logikai struktúráját. A másik 20 fős csoport üzemlátogatásokn vett részt. Megnézték az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár porszívó gyárát, és a Fagyasztóláda gyártó üzemet. Majd ezután a Jász Plasztik gyárában a legújabb üzemcsarnokot. Délután Jászberényi Állat és Növénykertet tekintették meg a vendégeink. Másnap szerdán cseréltek a csoportok között. Ezen a napon délután pedig Bowling programot szerveztünk a vendégeink részére.

A csütörtöki nap volt ebben a szakaszban is a közuös kirándulás napja. Reggeli indulással Nagykőröst vettük célba. Az Arany János emlékév kapcsán megtekintettük az Arany 200 emlékkiállítást. A Nagykőrösi múzeumban láthattuk a költőnéhány használati tárgyát, kéziratát és az adott kort bemutató rövidfilmet.  Ezután indultunk tovább Ópusztaszerre, ahol az ebéd után megtekintettük a Feszty körképet és a skanzen rengeteg kiállítását és látványosságát.

Az esti órákban érkeztünk haza Jászberénybe. Másnap pénteken az iskolai október 23-i emlékműsorban közösen szerepeltek a tanulóink. A vendégeink közül 2 tanuló is fellépett. 1 tanuló verset mondott, a másik tanuló gitározott a műsorban. Jó volt közösen átélni a megemlékezés perceit.

Ezekután került sor a záró megbeszélésre, ahol az iskolánk igazgatója, szervező és kísérőtanárok foglaltuk össze a tapasztalatokat, értékeltük az elmúlt időszakot. Itt egyben megállapodtunk a lehetséges folytatásról is.

Ezután a vendégeink hazautaztak Kassára.

 

Reményienk szerint mindenkinek kellemes és tartalmas volt a Projekt minden fázisa, ahol mind a szakmai munka, mind a kapcsolatépítés sikeres volt.

 

Itt szeretném megköszönni iskolánknak a Projekt szervezésében nyújtott támogatását, a kísérő és szervező tanároknak a munkáját.        

Jászberényi tanárok Kassai tanárok
Taczmann Mária Aszzonyi Árpád
Kirják István   Vallent Béla
Jancsik Árpád   Rigó Gyula
 

Támogatóink:


Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézménye
OM az.: 035844 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Főigazgató: Dr. Novák István | Telefon: (57) 412-248
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: kapcsolat@liska-szki.hu


© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2020 | Az oldal készítőiért Katt!


calendar
2019.Augusztus
>
HKSZECPSZOV

A hét eseményei:

Nincs
Feedback
Következő ebédbefizetés időpontja:
	2019 Szeptember 02 (Hétfő)
2019 Szeptember 03 (Kedd)
2019 Szeptember 04 (Szerda)

Aktuális étlap

Térítési Díjak

Tájékoztató!
		Megnyitás

	Normatív étkezés igénylőlap:
		Megnyitás