Határtalanul

Határtalanul Program 2017.szeptember, október hónap

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

A pályázat célja  Magyarország és Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia

vagy Horvátország magyar tannyelvű vagy magyar tagozattal/osztállyal rendelkező

szakképző iskoláiban tanuló diákok közösségi együttműködésének támogatása.

 

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Központ kiírásában adta be az iskolánk a pályázatot 2017. tavaszán, amit aztán sikeresen el is bíráltak.

A pályázatban a Kassi Szakkay József Ipari Szakképző Iskolával meglevő testvériskolai kapcsolatunkat kihasználva vettük fel a kontaktust. Szívesen fogadták a lehetőséget, így terveztük meg a megvalósítandó technikai feladatot és a kulturális programokat.

A pályázati megvalósítás első felében Mi Jászberényiek utaztunk Kassára. Szeptember 25-én,a  kiérkezésünk napján az ebéd után a szállás elfoglalása és tervezett városnézés volt a program. Elsétáltunk Kassa gyönyörű belvárosába, megnéztünk sok műemléket és épület, láttuk a Kassai Dómot. Sok a történelmi és  kulturális kapcsolódási pont a két ország között amit egyben örömmel, de a történelemre valő tekintettel egy kicsit szomorúan is láttunk.

A pályázat keretén belül a tanulók a létrehoztak több közlekedési csomópont szimulációs táblát, ami tulajdonképpen egy A4-es méretű bakelit alaplemez hordozóra kialakított útkereszteződés. Rajta az út és gyalogátkelő rajzzal, az ezek működését lehetővé tevő közlekedési lámpákkal. Ezeket kis Piros, Sárga, Zöld ledek jelenítették meg. A ledekhez tartozó kivezetésekkel, csatlakozókkal. A projektnek ezt a hardveres részét hozták létre a tanulók a Kassai testvériskolában vegyes csoportokban, tanári vezetéssel. Szeptember 26 és 27-én.

A kiérkezésünk napján A A 40 fő tanuló úgy volt beosztva, hogy egyszerre „csak” egy 20 fős csoport dolgozott a szimulációs táblán a másik 20 fő kirándult. Másnap csere a csoportok között. Délutánonként a kollégium helyi csapataival barátságos focimérkőzésen vettünk részt. Itt szép játékkal becsületesen helytálltunk, de ez sajnos csak a mezőny végére  volt elég. Viszont mindenki jól érezte magát.

A Csütörtöki napon szeptember 28-án minden tanuló és kísérőtanár közös kiránduláson vett részt ahol úti cél volt a Zempléni kalandpark, Borsi a Rákóczi kastély ahol a fejedelem született, majd eljutottunk a Kisgéresi pincesorra is ahol  „7 nyelven beszélő”  bográcsgulyást ettünk és sikerült megkóstolnunk hozzá (természetesen csak minimális mennyiségű) helyi készítésű finom bort is.

A nap végeztével, mindenki kellemes emlékekkel és tért haza. Elbúcsúztunk egymástól, megbeszéltük tapasztalatainkat, a projekt második felének ütemezés, és tervezett programjait. Mi  Jászberényiek a még aznap elkezdtünk összepakolni és készültünk a másnapi hazaútra.

Pénteken szeptember 29-én  a reggeli órákban elindultunk hazafelé, és dél körül szerencsésen haza is érkeztünk. Ezzel a Projekt első fele lezáródott.

 A Pályázat második felében október 16-án érkeztek a Kassai vendégek hozzánk Jászberénybe.  A program felépítés rendszere most is hasonlóképpen zajlott mint az első felében. Az első napon hétfőn a megérkezést követően ebéd és vezetett városnézés.

A munka kedden kezdődött. Itt az iskolában az Automatika teremben tanulta a PLC programozás csínját-bínját egyszerre 20 tanuló. Az eddigi tudásukkal és a most megszerzett ismereteikkel tesztelték a kassán elkészített szimulációs tábla működését, Viszgálták, a forgalom szervezés logikai struktúráját. A másik 20 fős csoport üzemlátogatásokn vett részt. Megnézték az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár porszívó gyárát, és a Fagyasztóláda gyártó üzemet. Majd ezután a Jász Plasztik gyárában a legújabb üzemcsarnokot. Délután Jászberényi Állat és Növénykertet tekintették meg a vendégeink. Másnap szerdán cseréltek a csoportok között. Ezen a napon délután pedig Bowling programot szerveztünk a vendégeink részére.

A csütörtöki nap volt ebben a szakaszban is a közuös kirándulás napja. Reggeli indulással Nagykőröst vettük célba. Az Arany János emlékév kapcsán megtekintettük az Arany 200 emlékkiállítást. A Nagykőrösi múzeumban láthattuk a költőnéhány használati tárgyát, kéziratát és az adott kort bemutató rövidfilmet.  Ezután indultunk tovább Ópusztaszerre, ahol az ebéd után megtekintettük a Feszty körképet és a skanzen rengeteg kiállítását és látványosságát.

Az esti órákban érkeztünk haza Jászberénybe. Másnap pénteken az iskolai október 23-i emlékműsorban közösen szerepeltek a tanulóink. A vendégeink közül 2 tanuló is fellépett. 1 tanuló verset mondott, a másik tanuló gitározott a műsorban. Jó volt közösen átélni a megemlékezés perceit.

Ezekután került sor a záró megbeszélésre, ahol az iskolánk igazgatója, szervező és kísérőtanárok foglaltuk össze a tapasztalatokat, értékeltük az elmúlt időszakot. Itt egyben megállapodtunk a lehetséges folytatásról is.

Ezután a vendégeink hazautaztak Kassára.

Reményienk szerint mindenkinek kellemes és tartalmas volt a Projekt minden fázisa, ahol mind a szakmai munka, mind a kapcsolatépítés sikeres volt.

 

Határtalanul pályázat 2018. szeptemberi és októberi program

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Központ kiírására iskolánk a tavalyi évhez hasonlóan 2018. februárjában ismét pályázatot nyújtott be a Határtalanul! programban való részvételhez. A pályázatunkat ismét elfogadták, így iskolánk tanulói másodszor is két tartalmas hetet tölthettek a partner iskolaként megjelölt Kassai Szakkay József Ipari Szakképző Iskola tanulóival.  A meglévő testvériskolai kapcsolatot tovább mélyíthettük a pályázatban megvalósítandó technikai feladat és kulturális programok segítségével.
Az idei évben a megvalósítandó technikai feladat egy PLC periféria elkészítése volt a programozási alapok elsajátításához. A tanulók által készített kimeneti periféria tulajdonképpen egy fém doboz, amelyen kialakított csatlakozó felületek, nyomógombok és LED-ek teszik lehetővé a be és kimenet kezelését. Az elkészült eszközt felhasználva ismerkedtek a diákok a PLC programozás alapjaival.
 

A program megvalósításának első felében a jászberényiek utaztak Kassára 2018. szeptember 20-án. A megérkezést követő ebéd és a kollégiumi szállás elfoglalása után egy városnézés keretében ismerkedhettünk meg Kassa belvárosával. Végig néztük annak történelmi nevezetességeit, melyek a magyar történelem fontos színhelyei. A kassai dóm altemplomában megkoszorúztuk II.Rákóczi Ferenc sírját.

Szlovákiai magyar vendéglátóink segítségével bejártuk a belvárost, meglátogattuk a Márai-házat, ahol az író gyermek éveinek egy részét töltötte. A róla készült  szobornál megtudtuk, aki leül vele szemben, sikeres érettségi vizsgát fog tenni..

 

 

A második és harmadik napon délelőttjén történt a technikai feladat hardvar részének elkészítése. Ehhez a kassai iskola műhelyében két csoportra oszlottak a tanulók. Így egyszerre 10 magyarországi és 10 szlovákiai diák dolgozott a fémdoboz elkészítésén, ami a közös munka során egymás megismerését is lehetővé tette.

Amíg az első csoport  a gyakorlati feladat hardver részén dolgozott, addig a másik húsz diák egy kis kiránduláson vett részt. Megismerkedhettek a kassai Planetáriummal, meglátogatták a Repülőgép Múzeumot. A harmadik napon a két csapat helyet cserélt, így mindenki láthatta ezeket a helyi érdekességeket. A kedd és szerda délután sem telt hasznos tevékenység nélkül, egy barátságos teremfoci mérkőzésen összehasonlítottuk ki a jobb ezen a téren. Nem mi voltunk azok, de jókedvben szerencsére nem volt hiány. A másik délután a Steel Park nyújtott tanulnivalót és játék lehetőséget a fizikai kísérleteket és logikai játékokat felsorakoztató kiállításával.

Csütörtökön a jászberényi és a külhoni diákok kísérő tanáraikkal együtt egésznapos kiránduláson vett részt. Az úti cél Borsi, Rákóczi szülőházának megtekintése. Ezután a Zempléni kalandparkban folytatódott a barátságok elmélyítése. Végül a Kisgéresi pincesoron betekinthettünk a borkészítés rejtelmeibe, és végül fantasztikusan jó hangulatú szabadtéri étkezéssel zártuk a napot.
Az utolsó napon vendéglátóinktól való búcsúzkodás után még lehetőségünk nyílt a Rodostói ház, azaz Rákóczi fejedelem rodostói lakhelyének pontos másának megtekintésére, hihetetlen átéléssel megtartott idegenvezetés segítségével. Ezután néhány hétre elköszöntünk egymástól, de mindannyian vártuk a jászberényi viszontlátást.
Október 15-én,hétfőn dél körül érkeztek meg a kassai partneriskola tanulói. A szállás elfoglalása után megebédeltek, majd iskolánkban köszöntöttük őket. Jászberény megismertetése volt az első nap délutánjának programja, melyet az iskolában levetített kisfilmmel kezdtünk.  Ezután egy sétára indultunk a városban. A séta közben és után egy játékos városismereti vetélkedőn is részt vehettek a diákok.
A második és harmadik nap délelőttjén a Kassán kialakított két csoport felváltva dolgozott iskolánk automatizálási műhelyében, ahol az elkészített termék segítségével, a be- és kimenet kezelésével, programozási alapismereteket tanulmányozta az egyik csoport. Ezalatt a második csoport Jászfényszaruban a Thyssenkrupp gyáregységét látogatta meg. A délutánok most is jó hangulatú együttléttel teltek, kedden a jászberényi Állat és Növényparkban tettünk látogatást, szerdán egy vacsoráig tartó bowling-versenyen pihenték ki a diákok a délelőtti szellemi munkát.
A csütörtök most is az egész napos közös kirándulásé volt. Az úti cél Eger volt, ahol a Dobó István Vár Múzeumban nemcsak a történelemből, hanem Gárdonyi: Egri csillagok című regényéből is jól ismert helyszínek, szereplők elevenedtek meg a különböző kiállítások által. Ezek egy részét idegenvezetővel, más részét önállóan tekintették meg a diákok. Az Eszterházy Károly Egyetem Varázstornya is sok érdekes látnivalót nyújtott számunkra. Először a Panoráma teraszra feljutva (247 lépcső) elénk tárult Eger és a környező táj képe. A Camera Obscura sötét helyiségében pedig egészen közelről tekinthettük meg a város nevezetes épületeit, templomait, a forgalmat, de akár a járókelőket is. A Csillagászati Múzeumban nagyszerű előadást hallhattunk, majd a Varázsterem kísérleteit láthattuk. Éhségünket a belvárosban található Szent József Konyha és Étteremben csillapítottuk, majd egy kis belvárosi séta után haza indultunk Jászberénybe.
Pénteken a reggeli órákban ismét iskolánkban fogadtuk a kassai diákokat. Itt iskolánk igazgatója, a programban részt vett tanárok és diákok együtt megbeszéltük a két hét tapasztalatait és eredményeit. Majd elbúcsúztunk egymástól, annak reményében, hogy lehetőségünk lesz valamiképp folytatni az együttműködést. Ezután a vendégeink hazautaztak Kassára.
Szeretném megköszönni iskolánknak a Projekt szervezésében nyújtott segítséget, valamint iskolánk és kassai testvériskolánk tanárainak munkáját. Reményeink szerint mindenkinek hasznos, tartalmas volt ez az együttműködés.      

 

Itt szeretném megköszönni iskolánknak a Projekt szervezésében nyújtott támogatását, a kísérő és szervező tanároknak a munkáját.        

 

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézménye
OM az.: 035844 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Főigazgató: Dr. Novák István | Telefon: (57) 412-248
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: kapcsolat@liska-szki.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2020 | Az oldal készítőiért kattints ide!

Ebédbefizetés logo
Következő ebédbefizetés időpontja:
	2019 Október 29 (Kedd)
2019 Október 30 (Szerda)
2019 Október 31 (Csütörtök)
Tájékoztató!
Normatív étkezés igénylőlap:
Naptár Logo
2019.Október
>
HKSZECPSZOV

A hét eseményei:

Nincs