Jszbernyi Katolikus voda, ltalnos Iskola Liska Jzsef Kzpiskola s Kollgium Tagintzmnye - Hrek: A zene IS sszekt
Navigci
 

Nemzeti Kulturális Alap
Nemzeti Kulturális Alap
 

Waclaw Felczak
Waclaw Felczak
 

A zene IS sszekt

     A Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézményének kórusa a Wacaw Felczak Alapítvány anyagi támogatásával testvérkórusi kapcsolatot alakított ki a lengyelországi Wadowice zeneiskolájának kórusával. A testvérkórusi kapcsolat kialakításának szándéka már nem új kelet, de a szükséges anyagi feltétel megteremtése eddig akadályt jelentett. Most azonban gyorsan tudtunk lépni és minden az elképzeléseinknek megfelelen sikerült.

     Az alapítvány célja a lengyel-magyar közös történelmi-kulturális örökség újrafelfedezése és megtapasztalása, minden ilyen tevékenység támogatása. Énekkarunk célja pedig olyan országhatárokat átível kapcsolódás megtapasztalása, amely azokat a pontokat keresi, melyek minket, közép-európaiakat összekötnek. Egy olyan világban, amely sok helyzetben a falak még magasabbra építésérl és a bizalmatlanságról szól, égeten szükségesnek tartjuk kommunikálni, hidakat képezni, empátiával lenni más nemzetek felé, tisztelni és felfedezni más kultúrákat. Ennek nagyszer eszköze a zene és a közösségi éneklés.

     A pályázat adta nagyszer lehetséget kihasználva az id rövidsége ellenére is két találkozót bonyolítottunk le a kórusok között. Az elst 2018 december közepén Jászberényben, a másodikat 2019 februárjának végén Wadowicében.


Waczlaw 01
     Az itt töltött 4 nap alatt az ismerkedésen, zenei kvízen túl a 32 fs lengyel kórus megismerkedett városunk nevezetességeivel, az éppen aktuális népmvészeti kiállítás alkotásaival, betekintést nyertek helyi és nemzeti kultúránkba. A közös koncertre a Barátok Templomában került sor a karácsonyt megelz kedd délután, melyre plakátok útján meghívtuk a város minden lakóját. Hitvallásának jegyében a liskás kórus lengyel nyelv dalok csokrát tanulta meg és adta el az els közös koncerten az újdonsült lengyel barátoknak, Baginé Szalka Eszter karnagyunk vezényletével. A magyar, majd a lengyel kórus repertoárjának hallatán elmondható, hogy amiben egyeznek, az a zene és a közösségi éneklés iránti mély elkötelezettség és szenvedély. Alicja Jakubiak lengyel karnaggyal pedig igazán megtapasztaltuk, hogy a zene összeköt, nyelvek fölött álló, nemzetközi kommunikációs forma. A közösen eladott karácsonyi ének lengyel, magyar és latin nyelven igazán elmélyítette az egymás iránti szolidaritás érzését. Megtelt a kb. 300 f befogadására képes Barátok Temploma az iskola diákjaival, tanáraival, szülkkel, és családtagokkal, a város zenekedvel polgáraival. Megtisztelte a rendezvényt városunk alpolgármestere is. A közös koncert utáni közös vacsorát közös énekléssel, táncolással zártuk.

Waczlaw 02

     Természetesen nem maradhatott ki a fvárosba tett kirándulás sem. A Gellért-hegyi Sziklatemplom kellemes klímát biztosított a téli hidegben: magyar-lengyel szentmisén – melyet dr. Novák István figazgató atya mutatott be – énekelt a két kórus. Sétáltunk a Dunakorzón, majd Pócs Jánosnak, a Jászság országgylési képviseljének jóvoltából megtekintettük a Parlamentet vendégeinkkel. Nem maradhatott ki a hangulatos karácsonyi vásárban tett séta sem, s a magyar konyha jellegzetes étkeit felsorakoztató közös vacsora sem. A hamarosan sorra kerül találkozás reményével, de mégis könnyes szemmel búcsúztak egymástól a két kórus tagjai.
A február végi lengyelországi látogatás eltt a jászberényi Palotásy János Zeneiskola kb. 100 ft befogadó kamaratermében hallgathatták meg az érdekldk a liskás kórus új repertoárját, amely a „Zenei utazás a világ körül” címet kapta. Kodály Zoltán gondolataihoz igazodik a jászberényi kórus: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklk másokét is. Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk.”

     Ennek szellemében hívtuk életre a kórustestvéri kapcsolatot a lengyel barátokkal. Hiszünk abban, hogy a zene összeköt, és olyan egyetemes nyelvet biztosít, amely fölötte áll minden kommunikációs formának. Az értékes, megtartó erej, a lélek legmélyebb régióiba is elér muzsika iránti elkötelezdés mindkét kórus közös hitvallása.
A viszontlátogatás 4 napját mi is kihasználtuk arra, hogy ne csak a testvérkórusi találkozóra és közös koncertre kerüljön sor, hanem megismerkedjünk a környékkel, annak nevezetességeivel, különös tekintettel a magyar vonatkozásúakra.
 A február végi utazás els állomása a wieliczkai sóbánya volt, ahol a 700 éves bánya sóból faragott képzmvészeti és egyéb alkotásaiban gyönyörködtünk. A legenda szerint Árpád-házi Szent Kinga (Kunigunda) egy máramarosi sóbánya aknájába ejtette gyrjét, melyet késbb egy lengyel földalatti sórétegben találtak meg, egyes források szerint Wieliczka sóbányájában. Itt tekintettük meg Szent Kinga sóból épített kápolnáját is.

Waczlaw 03    

Az út során történelmünk számos lenyomatát tapasztalhattuk meg Dél-Lengyelországban. Az egykori királyi koronázó város, Krakkó látnivalóit felejthetetlen emlékként rizzük. Els megállónk az Isteni Irgalmasság Bazilikája volt, melyet 2002-ben II. János Pál pápa szentelt fel. A magyar és lengyel nép évszázadokra visszatekint barátságát tükrözi az altemplomában kialakított magyarok kápolnája, ahol közös lengyel-magyar szenteket és boldoggá avatottakat láthattunk.  Ezután megtekintettük a híres Posztócsarnokot, Mária-templomot, majd a királyi várban, a Wawelben folytattuk sétánkat. Itt töltötte ifjúságát, gyerekkorát Árpád-házi Szent László, Szent Hedvig királynt itt koronázták meg, illetve itt nyugszik számos magyar uralkodónk is, köztük Báthori István. Ellátogattunk a Jagelló Egyetem reneszánsz udvarába, ahol legalább 1300 magyar diák tanult a 15-16. században, például Szilveszter János bibliafordító vagy Dévai Bíró Mátyás, a magyar reformáció kiemelked személyisége. Megtekintettük a magyar alapítású Szent Stanislaw pálos templomot és kolostort is a Visztula folyó partján, majd meghallgattuk a waweli sárkány hátborzongató történetét. A zsidó negyedben tett különleges hangulatú barangolásunk szintén emlékezetes marad.

Waczlaw 04    

Harmadik napunk Szent II. János Pál pápa szülvárosában, Wadowicében az egykori egyházf eltti fhajtással telt. Ellátogattunk a szülházából kialakított interaktív múzeumba, megkerestük a budapesti és gyri látogatásának emlékeit a ftér kövezetén. Délután került sor a helyi zeneiskola 250 fs koncerttermében a kórusok közös koncertjére. Elször lengyel barátaink örvendeztettek meg minket – Alicja Jakubiak karnagy vezényletében – repertoárjukkal, amelyben Bartók Béla két kórusmve is felcsendült magyar nyelven. A meglepetéstl és a kedves gesztustól alig felocsúdva a jászberényiek következtek a világot jelent deszkákon. Koncertünk els blokkjában angol, lengyel, olasz és magyar nyelven énekeltünk. Ezekkel a dicsít énekkel tisztelegtünk testvérkórusunk, Wadowice híres szülötte eltt: Szent II. János Pál pápának ezek voltak a kedvenc dalai az általa kezdeményezett ifjúsági találkozókon. A második egységben hazánk, a Kárpát-medence zenéje és szövegei felé fordultunk. Ebben a blokkban a népdalfeldolgozásoktól kezdve a versmegzenésítésen át még az Oscar-díjas magyar rövidfilm, a Mindenki végén hallható gyönyör vers kórusváltozata is felcsendült Bodzavirág címmel. Az utolsó blokkban zenei utazásunk során kitekintettünk a kortárs kórusmuzsikára az egész világon, így hallható volt szenegáli kánon, amerikai egyházi téma, dzsesszkánon és a Beatles-örökzöld, a Penny Lane is. Koncertünk színvonalát és zenei értékét a jászberényi Palotásy János Zeneiskola igazgatónjének virtuóz zongorakísérete emelte. A zenei kíséretben – gitárok, dob, zongora, fuvola, cajon is megszólalt – diákjaink is közremködtek. A koncert végén teltházas közönség eltt énekelt közösen a két kórus. Számos zenetanár, városvezet, szül és érdekld vitte haza a közös muzsika örömhírét. Wadowice polgármestere mindannyiunkat személyre szóló levélben köszöntött, melyeket a koncertet követ közös vacsorán adtak át lengyel barátaink. Mi jász motívumokkal díszített fazekas termékeket vittünk ki ajándékba egy-egy üveg tokaji bor mellé és a városunk nevezetességeirl készült angol nyelv prospektust.

    Hazautunk során megálltunk az Auschwitz-Birkenau táborban, mely a II. világháború ezen korszakát  igyekszik hitelesen bemutatni. Idegenvezetnk külön felhívta figyelmünket a magyar vonatkozásokra.

      A kórusok találkozóiról, a projekt rendezvényeirl részletes és hiteles tájékoztatást nyújtott a kórusunkat zongorán is kísér Taczman Mária tanárn a Jászkürt újság online kiadásában. Szintén itt jelent meg az események kapcsán Kárpáti Mária írása „A zene szárnyain” címmel.

Reményeink szerint kórustestvéri kapcsolatunk hamarosan folytatódik lengyel barátaink magyarországi látogatásával.


Cyb - mrcius 21 2019 · 0 hozzszls · 1242 megnyits ·Nyomtats

Hozzszlsok
Mg nem kldtek hozzszlst
Hozzszls kldse
Hozzszls kldshez be kell jelentkezni.
rtkels
Csak regisztrlt tagok rtkelhetnek.

Krjk jelentkezz be.

Mg nem rtkeltk
Sponzoraink


Jszbernyi Katolikus voda, ltalnos Iskola Liska Jzsef Kzpiskola s Kollgium Tagintzmnye
OM az.: 035844 | 5100 Jszberny, Rkczi t 13-15.
Figazgat: Dr. Novk Istvn | Telefon: (57) 412-248
Felnttkpzsi engedlyszm: E000981/2014
E-mail: kapcsolat[kukac]liska-szki.hu
Trsoldalaink

Szkhely intzmnynk:Eslyegyenlsg
 

Étkezés

Következö havi ebédbefizetés idöpontja:

Szeptember 2. (Hétfô)
Szeptember 3. (Kedd)
Szeptember 4. (Szerda)

Aktuális Étlap

Térítési Díjak

Tájékoztató!
Megnyitás


Normatív étkezés igénylölap
Megnyitás

 

Facebook
Esemnyek
<< Jnius 2019 >>
H K Sz Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Nincsenek esemnyek.

 

Bejelentkezs
 

Bezrs
Bejelentkezs
Felhasznlnv
Jelsz

Elfelejtetted a jelszavad?
Ignyelj egyet itt.
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2019 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

A weboldal ksztihez kattints ide.