Jszbernyi Katolikus voda, ltalnos Iskola Liska Jzsef Kzpiskola s Kollgium Tagintzmnye - Hrek: Megjult a jszbernyi katolikus kzpiskola
Navigci
 

Nemzeti Kulturális Alap
Nemzeti Kulturális Alap
 

Waclaw Felczak
Waclaw Felczak
 

Megjult a jszbernyi katolikus kzpiskola

2018 elejére elkészült a Jászberényi Katolikus Iskola és Középiskola Liska József Tagintézmény épületeinek energetikai fejlesztése. A hamarosan záruló projektet az Egri Fegyházmegye kezdeményezte a KEOP-7.13.0/15 konstrukció keretében. Ennek célja, hogy a fegyházmegye által üzemeltetett épületegyüttes energetikai mutatói megfeleljenek a mai kor és a jogszabályok elírásainak. Az ünnepélyes projektzárásra, átadásra és épület megáldásra január 31-én került sor a megújult épületben.

A beruházást teljes egészében a Széchenyi 2020 Környezet- és Energiahatékonyság Operatív Programból nyert európai uniós támogatás fedezi. A projekt összköltsége 250 millió forint volt. Szabó László, a rendezvény levezetje, a középiskola igazgatója köszöntjében ismertette a részleteket. Kifejtette, hogy a napokban záruló, több mint féléves beruházás során az iskola, valamint a kollégium épületeinek energetikai korszersítése valósult meg. Az épületegyüttes Jászberény Város Önkormányzat tulajdonában van, melynek az Egri Egyházmegye a vagyonkezelje. A beruházás további célja az volt, hogy csökkenjen az épület káros anyag kibocsátása, az üzemeltetési és fenntartási költsége, valamint redukálódjon a fosszilis anyagok felhasználása is. Kifejezte háláját, hogy a tervezés során, mikor a fegyházmegye felmérte a leginkább leromlott állapotú épületeinek energetikai állapotát, a tíz leginkább fejlesztésre szoruló épület közé választotta a Liska középiskolát is és elkészítette a kiviteli tervet.

Az átadó ünnepség a beruházás több szempontú bemutatásával folytatódott. Elször Pócs János, a Jászság országgylési képviselje vette át a szót és beszélt arról, mi a fejlesztés pozitív hozadéka az egész Jászság szempontjából. Elmondta, hogy az építkezés mindig a lehet legjobb befektetés, hiszen a jövnkrl szól, a nemzetet is építjük vele. A jelen fejlesztés dupla értéket jelent: egyrészt megújultak a nyílászárók, másrészt az energetikai megújulás miatt nem dobjuk ki többet feleslegesen a pénzt, azt lehet a gyerekekre, az oktatás fejlesztésére fordítani. A jó Isten áldását kérte a megújult iskolában folyó munkára és hozzátette, hogy a jászberényi katolikus iskolakomplexum országos szinten is példaérték, az itt folyó, nemzetépít munkát nem lehet készpénzre váltani.

A beruházó szemszögébl Barta Gábor, a fegyházmegye pályázati referense ismertette a munkafolyamatokat. Elmondta, hogy a fejlesztés további célja az is volt, hogy a megújult iskolával a városkép, az épületben dolgozók és tanulók komfortérzete, valamint az itt élk életminsége is javuljon.

Szatmári Antalné alpolgármester asszony a tulajdonos, Jászberény város szemszögébl üdvözölte a felújítást. Emlékeztetett, hogy 2010-tl sok támogatás érkezett az önkormányzattól a város egyházi intézményeibe. Hangsúlyozta, hogy ezt a harmonikus összefogást tovább kell ersíteni a városvezetés és az egyházak között, mert egyedül nem vagyunk képesek sokra, együtt viszont határtalanok a lehetségek. Hozzátette azt is, hogy a fejlesztés mentálhigiénés szempontból is mérvadó, hiszen az a környezet, ahol élek, dolgozom, hat rám és vissza.

Kanyó Péter, a 3K Kft. projektmenedzsere a f kivitelez álláspontját ismertette. Kifejezte reményét, hogy a munkálatok a helyi közösség javát fogják majd szolgálni. Elmondta, hogy 5000 négyzetméter, 20 cm vastag hszigeteléssel borították az épületeket, valamint 350 darab nyílászáró kicserélésére került sor. Új kazánok, radiátorok, ftési rendszer lett kiépítve. Az így nyert várható megtakarítás akár az 50-60 százalékot is elérheti.

Épülethasználói szemmel leginkább a helyet évtizedek óta ismer iskolaigazgató tud éles és releváns megfigyeléseket tenni. Szabó László ismertette, milyen problémákkal küzdöttek az épület hibái miatt az építkezés eltt. Sok ablakszárny már be volt szögelve, mozgott a függöny. A mhelyek ftése szinte lehetetlen volt, az üvegfal vitte ki a ht. A régi kazánok közül volt, amelyik szétrepedt. A tetn olvadt a hó, a vakolat pedig omlott a kollégium épületén. Az építkezés – bár sok nehézség adódott a félév alatt, ütemezési problémák jelentkeztek – már most érezteti pozitív hatását. Nem hallatszik be a termekbe a falevelek zörgése, a ftés jól mködik, egyenletes meleg van az épületben. A kazánteljesítmény egyharmadára csökkent, a ftésvezérlés automata lett. A megújult, esztétikus homlokzat fogadja ma már a több mint 800 fs tanulóifjúságot. A nevelés megújult infrastrukturális környezetéért kifejezte háláját dr. Ternyák Csaba érsek atyának, az Egri Fegyházmegyének a pályázat elkészítéséért, Jászberény Város Önkormányzatának a szomszédos épület bérbeadásáért, mikor tanterem híján voltak, a kivitelezknek és természetesen a jó Istennek, hiszen az elmúlt hónapokban a jó, enyhe id áldás volt az építkezés szempontjából.

A beruházás bemutatása után az épületbe életet hozók, a tanulók mutatkoztak be rövid zenés-verses összeállításukkal. Msorukban az iskola védszentjéhez, Assisi Szent Ferenc egyszer, építkez lelkületéhez ill szövegeket és énekeket szólaltattak meg. A vegyeskart Baginé Szalka Eszter tanárn vezényelte, zongorán kísért Taczman Mária. Az épület megáldásra a kollégium eltti részben került sor. Az imát Szántó József apát atya vezette és áldotta meg a megújult épületet. Az ünnepség után pohárköszöntre és állófogadásra invitálták a meghívott vendégeket.


Cyb - februr 18 2018 · 0 hozzszls · 4048 megnyits ·Nyomtats

Hozzszlsok
Mg nem kldtek hozzszlst
Hozzszls kldse
Hozzszls kldshez be kell jelentkezni.
rtkels
Csak regisztrlt tagok rtkelhetnek.

Krjk jelentkezz be.

Mg nem rtkeltk
Sponzoraink


Jszbernyi Katolikus voda, ltalnos Iskola Liska Jzsef Kzpiskola s Kollgium Tagintzmnye
OM az.: 035844 | 5100 Jszberny, Rkczi t 13-15.
Figazgat: Dr. Novk Istvn | Telefon: (57) 412-248
Felnttkpzsi engedlyszm: E000981/2014
E-mail: kapcsolat[kukac]liska-szki.hu
Trsoldalaink

Szkhely intzmnynk:Eslyegyenlsg
 

Étkezés

Következö havi ebédbefizetés idöpontja:

Szeptember 2. (Hétfô)
Szeptember 3. (Kedd)
Szeptember 4. (Szerda)

Aktuális Étlap

Térítési Díjak

Tájékoztató!
Megnyitás


Normatív étkezés igénylölap
Megnyitás

 

Facebook
Esemnyek
<< Februr 2019 >>
H K Sz Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Nincsenek esemnyek.

 

Bejelentkezs
 

Bezrs
Bejelentkezs
Felhasznlnv
Jelsz

Elfelejtetted a jelszavad?
Ignyelj egyet itt.
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2019 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

A weboldal ksztihez kattints ide.