Jszbernyi Katolikus voda, ltalnos Iskola Liska Jzsef Kzpiskola s Kollgium Tagintzmnye - Hrek
Navigci
 

Nemzeti Kulturális Alap
Nemzeti Kulturális Alap
 

"Becsljk meg magyar kldetstudatunkat!" - ima az eurpai helyzetrt

Általános képek: fullsizerender2.jpg

Szeptember 14-én este Ferenc pápa felhívására dr. Novák István figazgató, plébános imára hívta az európai helyzet miatt a jászberényi katolikus iskolák diákjait, pedagógusait, Jászberény város hív közösségét a Barátok templomába.

Ferenc pápa, aki maga is bevándorló család sarjaként ntt fel Argentínában, a bevándorlók befogadását és az irányukban gyakorolt toleranciát szorgalmazó kijelentést tett a napokban. „Ne zárják be az ajtót a menekültek eltt!” – szólította fel a plébániákat és a közösségeket a katolikus egyházf.

„Isten tud ebbl a rossz, kétséges helyzetbl is jót csinálni. Nem véletlenül történik ez Európával” – kezdte bevezetjét dr. Novák István. Mint mondta, sokaknak túl jól megy a sorsa az európai jóléti állomokban, és a harmadik világbeli országokban élk ebbl akarnak osztozni, a javak igazságos elosztását követelve.

Ezután egy kisfilm bejátszása következett, Böjte Csaba ferences szerzetes két héttel ezeltti nyilatkozatából. A 7/24 Emberecím msorban Benyó Rita beszélgetett a ferences testvérrel a magyarországi menekülthelyzetrl. A tanulságos párbeszédben Böjte atya kifejtette, hogy nem állja meg a helyét az a feltételezés, hogy a menekültek nagyon másfajta emberek lennének, akik ne tudnának Európában élni – nem tlük kell félteni az európai kultúrát. Az utcagyerekek is hihetetlenül meg tudnak változni a támogató háttér láttán. Szeretettel, türelemmel mindenki nevelhet, ezért a migránsokat edukáló oktatási intézmények, képzési központok létesítését szorgalmazza Csaba testvér. Majd felhívta arra az érzékelhet változásra a figyelmet, hogy sokaknak 25 évvel ezeltt 2-3 pár cipje volt, mégis boldogabban éltek, mint ma 30 pár cipvel. Telepakoltuk a hátizsákunkat, de egymásra irigyek, frusztráltak vagyunk, rossz a közhangulat. „Pánikkeltéssel nem lehet megoldani a migráns-problémát” – fejezte be gondolatmenetét a ferences szerzetes.

Ezt követen a jelenlév diákok, kollégisták, pedagógusok imádkoztak azért, hogy az alapvet emberi jogok – vallásgyakorlás, oktatás, nyugodt otthon, az emberi személyiség méltósága, gyermekvállalás, a szabadság – mindenkinek adassék meg kontinenstl, vallástól, brszíntl, nációtól függetlenül.

Taczman Mária


Rendszergazda - szeptember 16 2015 · Rszletek · 5127 megnyits ·Nyomtats

Idegennyelvi verseny Szent Ferenc-nap alkalmbl

IDEGENNYELVI VERSENY SZENT FERENC-NAP ALKALMÁBÓL A 9-11. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA

 Általános képek: pic.jpg

Ez az év a Szerzetesek éve, ezért választottuk a verseny témájának a Ferences rend történetét és mködését.

A verseny két fordulóból áll:

1. forduló:

2015. szeptember 22-ig az itt található feladatsort kell megoldani és visszaküldeni a verseny@liska-szki.hu címre.

angol feladatsor

német feladatsor

2. forduló:

2015. október 5. 

Minden kategóriából az 5 legjobb versenyz vehet részt az iskolai fordulón, ahol a rendrl szóló olvasott szövegértési feladatot kell megoldani. 

 

Minden kategória 1-3. helyezettje értékes díjat kap.

 

Jó felkészülést és versenyzést kívánnak az iskola nyelvtanárai!


Rendszergazda - szeptember 14 2015 · Rszletek · 5226 megnyits ·Nyomtats

Szerzetesi nap

Általános képek: 11894426_1026115850743742_7896447434836256626_o.jpg

Szeptember 6-án, vasárnap dr. Novák István figazgató atya meghívására a jászberényi Jézus Neve Plébánia és a Jászberényi Katolikus Iskola vendégei voltak verbita, jezsuita szerzetesek és domonkos nvérek. A szerzetesség évének alkalmából rendezett eseményen a plébánia hív közössége, az iskolák diákjai és pedagógusai is részt vettek.

Az ünnepi szentmise  prédikációjában Forrai Tamás SJ, a jezsuita rend magyar tartományfnöke az „Effata! – Nyílj meg!” evangéliumi történet köré építette gondolatait. A süketnéma meggyógyításakor Jézusnak ez a sóhaja az egész teremtett világban felhangzó vajúdásoknak ad értelmet és reménységet, mert ebben a sóhajban magát a Teremtt tudhatjuk magunk mellett, aki megfeszített ervel tár ki minden bezárt ajtót, tör össze minden bilincset és nyitja meg számunkra az egek kapuit. Isten csak így tud nekünk segíteni, ha engedjük neki megnyitni zártságunkat, csak így tud kommunikálni velünk, ha engedjük feloldani a némaságban megmerevedett nyelvünket. Ahhoz, hogy az ég kitáruljon és akadálytalanul árassza alá ajándékait, erre és a mi kezdeményezkészségünkre is szükség van.

A szentmise végén az indonéz származású verbita, Magung Fransis atya szólt szerzetesi hivatásának megtalálásáról. Jelenleg Budapesten a rend tartományfnök-helyettese, egy Indonéziában 46 éve dolgozó magyar atyától kapta meg a keresztség szentségét. Amikor belépett a missziós verbita rendbe, elhatározta, hogy az újraevangelizálásra szoruló Magyarországon szeretne mködni. Miután megkapta kinevezését, megtanult magyarul. A Jáva szigetén született szerzetes, bár már egy évtizede itt él, még mindig ers akcentussal beszél. Mosolyogva mesélte, hogy amikor Magyarországot megjelölte választott munkahelyéül, még nem gondolta, hogy ilyen küzdelmeket kell folytatnia édes anyanyelvünkkel és a téli hideggel.

A nap további részében a Liska József Tagintézményben domonkos nvérek tartottak eladást az összevont intézmény pedagógusainak. A budakeszi házból érkezett Lúcia és Dominika nvérek beszéltek szerzetesi hivatásuk kialakulásának történetérl, a szerzetesség egyháztörténelmi vonatkozásairól, a domonkos rend fejldésérl, jelenlegi helyzetükrl és feladataikról, napirendjükrl és imaéletükrl. Lúcia nvér kifejtette, hogy nagy öröm volt számukra, mikor a szintén szerzetes Ferenc pápa meghirdette a szerzetesség évét. A magyar mozgalom szlogenje a „Rendben vagyok: földön járok, égre nézek lett”. Egyrészt ez felhívja a figyelmet a múltért való hálaadás szükségességére, mindig vissza-visszatérít az evangéliumi élet radikalitásához, és táplálja a jövbe vetett reményt. „A szerzetes az egy fura szerzet – Istenbe szeret bele, minden mást elenged Istenért. A rend, a közösség megtart bennünket. Isten nagylelk, mindent adó, feltétlen szeretetét szeretnénk továbbadni mindenkinek” – fejezték be tanúságtételüket a nvérek, akik szellemes szerzetes kvízzel is készültek a tanároknak.

Mindeközben Forrai Tamás SJ a két iskolából összegylt fiatalokkal foglalkozott. „Milyen ez a világ?” – tette fel a kérdést az atya, és erre a diákok válasza az „elidegenedett, manipulatív, érdek által vezérelt” volt. Az eladáson az európai helyzet, a menekültkérdés és a határmenti kerítésemelés szempontjairól beszélgetett a szerzetes a fiatalokkal.

Ezt követen a megjelentek vásárolhattak a szerzetesek által hozott kiadványokból, termékekbl. A szerzetesi nap a Liska Tagintézményben közösen elfogyasztott ebéddel zárult.

Taczman Mária


Rendszergazda - szeptember 10 2015 · Rszletek · 5492 megnyits ·Nyomtats

Tjkoztat a gyermekek iskolai tkeztetsvel kapcsolatban

Tájékoztató a gyermekek iskolai étkeztetésével, annak számlázásával, befizetésével kapcsolatban

pdf

Itt tekinthet meg!


Rendszergazda - szeptember 08 2015 · Rszletek · 5603 megnyits ·Nyomtats

Veni Creator Spiritus

Veni Creator

Szeptember 1-jén ünnepélyes tanévnyitóval vette kezdetét a 2015/16-os tanév iskolánkban. Reggel a sportpályán Szabó Lászlóigazgató úr köszöntötte diákjainkat, külön kiemelve az intézménybe most érkez 9. osztályosokat. A Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltségtl Fózer Tibor tzoltó ezredes érkezett hozzánk, aki átadta az igazolásokat azon tanulóknak, akik a katasztrófavédelemnél teljesítették az 50 órás közösségi szolgálatot.

Az ezt követ tanévnyitó szentmisére a Ftemplomban került sor. Dr. Novák István figazgató atya szentbeszédében a tett szóval fémjelezte az új tanévet: a teljesség – er – tökéletességre törekvés mind olyan értékek, amelyeket az atya követend útvonalként jelölt ki az új évre. Énekkarunk Szentlélek-hívó msora után az igazgató atya beszámolt a tanári karban történt változásokról, a 820 fsre duzzadt tanulói létszámról és az iskolavezetés mobiltelefon-használattal kapcsolatos új szabályzatáról.

Taczman Mária


Rendszergazda - szeptember 02 2015 · Rszletek · 5846 megnyits ·Nyomtats

Sponzoraink


Jszbernyi Katolikus voda, ltalnos Iskola Liska Jzsef Kzpiskola s Kollgium Tagintzmnye
OM az.: 035844 | 5100 Jszberny, Rkczi t 13-15.
Figazgat: Dr. Novk Istvn | Telefon: (57) 412-248
E-mail: kapcsolat[kukac]liska-szki.hu
Trsoldalaink

Szkhely intzmnynk:Eslyegyenlsg
 

Étkezés

Következö havi ebédbefizetés idöpontja:

Február 26. Kedd
Február 27. Szerda
Február 28. Csütörtök

Aktuális Étlap

Tájékoztató!
Megnyitás


Normatív étkezés igénylölap
Megnyitás

 

Facebook
Esemnyek
<< Februr 2019 >>
H K Sz Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Nincsenek esemnyek.

 

Bejelentkezs
 

Bezrs
Bejelentkezs
Felhasznlnv
Jelsz

Elfelejtetted a jelszavad?
Ignyelj egyet itt.
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2019 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

A weboldal ksztihez kattints ide.