A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele te is!
12
Dec

Iskolánk évről-évre nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a térség általános iskoláiban tanuló 7. és 8. osztályos tanulók megismerhessék képzéseinket, betekintést nyerhessenek a hétköznapjainkba, és megtapasztalhassák egy-egy szakmai óra hangulatát. Az idei évben ez különösen fontos, hiszen a jövő tanévben átalakul a szakképzés, és jó, ha a diákok minél pontosabb információkkal rendelkeznek arról, mi is vár rájuk.

Ennek érdekében két nap (november 11-én és 18-án) két-két turnusban nyílt napot tartottunk intézményünkben. A négy programsorozatra, ahol a szakmai és az idegen nyelvi képzéseink bemutatására helyeztük a hangsúlyt, több mint 300 diák volt kíváncsi. A gyerekek megnézhették a korszerű, magas színvonalú, jól felszerelt szaktantermeket, és kipróbálhatták az adott szaktanterem nyújtotta lehetőségeket.

 

Az informatika részen két fő fogadta az érdeklődőket. Csajbók József tanár úr bemutatta a "Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető" technikus szakmai követelményeit, a szak jövőjét, valamint, hogy miről is szólnak majd a „hálózati órák”, ha csatlakoznak a tanulók az infós közösséghez. Nagy Ferenc tanár úr pedig a programozással kapcsolatos információkat, valamint a programozási nyelv tanulásában rejlő lehetőségekkel ismertette meg az őket meglátogató diákokat Ládi Máté 12.b osztályos tanuló segítségével.

 

Az elektronika laboratóriumban a leendő elsősök különböző kapcsolásokat nézhettek meg, és próbálhattak ki, továbbá kézi vezérlő segítségével irányíthattak robot manipulátort. Mindemellett bepillantást nyerhettek a laboratórium életébe is, hiszen láthatták a 13.v osztályos tanulókat mérés közben. A 13-osoknak kérdéseket tettek fel az iskoláról és a szakmai képzésről egyaránt.

 

Az a negyedóra, amit egy-egy csoport a laborban töltött jókedvűen, informatívan telt el. Mind a gyerekek, mind a szülők elégedetten hagyták el a szaktantermet. A 13-os diákok is nagyon lelkesek voltak, hogy megmutathatták azt, amit az elmúlt pár hónap alatt tanultak.

 

Az ügyviteles szaktanárok (Szereminé Harangozó Tünde és Balogh Vivien) is szeretettel várták a nyílt napra érkező diákokat. Ismertették a szakma célját, követelményeit, elmesélték az eddigi tapasztalataikat és eredményeiket. Tájékoztatást adtak a várható változásokról, kiemelték annak előnyeit és igyekeztek kedvet csinálni a pályaválasztóknak.

 

Az iskolában folyó Honvédelmi oktatásba rövid PPT keretében nyerhettek betekintést az érdeklődők Bárczi Tamás tanár úr irányításával, aki bemutatta a tananyag témaköreit, az érettségi követelményeit, valamint a továbbtanulási lehetőségeket. Hangsúlyozta, hogy iskolánkban nem katonákat nevelünk, hanem az egyének döntését segítjük az itt megszerezhető információkkal, ismeretekkel.

 

Iskolánk idegennyelv oktatásáról egy rendhagyó angol óra keretén belül kaptak bővebb felvilágosítást a hozzánk látogató nyolcadikosok. Itt először egy általános tájékoztatót hallgathattak meg a csoportok kialakításáról, az általunk használt tankönyvekről, a közép- és az emelt szintű érettségire történő felkészítésről, nyelvvizsgázási lehetőségekről, valamint a korosztály számára elérhető nyelvi versenyekről.

Az óra második felében a tanulóknak lehetőségük volt részt venni egy angol órán. A bemelegítő pármunka után többféle feladatban tesztelhették tudásukat az iskolánk iránt érdeklődők. Voltak, akik a tankönyvi anyagba kaptak betekintést, és interaktív tábla segítségével oldottak meg feladatokat, és voltak, akik Internetes – szókincsfejlesztő, nyelvtani, hallott szövegértési – feladatokat is kipróbálhattak.

Összességében elmondhatjuk, hogy a hozzánk beiratkozni kívánó nyolcadikosok hasznosnak találták a kapott információkat, és élvezték ezeket az órákat. Sok esetben még a kísérő szülők is aktívan részt vettek a feladatok megoldásában.

SZakmaválasztó Kiállítás 01

A pályaválasztáshoz szorosan kapcsolódik a nemrégiben (november 28-29-én) megrendezésre került III. Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás. A Jászberényi Önkormányzat szervezésében közös kiállításon vettek részt a jászsági szakképzést képviselő iskolák, és a végzett tanulókat foglalkoztató helyi cégek és vállalkozások.

Nem titkolt szándéka a programnak, hogy ezen a közös rendezvényen informálják az érdeklődő, elsősorban a 7. és 8. osztályos tanulókat a helyben kínált továbbtanulási lehetőségekről, illetve az iskola elvégzése után a Jászságban állást kínáló vállalkozások és cégek kínálta munkalehetőségekről.

A kiállítást, szervezett formában a két napon kb. 1400 tanuló látogatta meg. Tervezett ütemrend szerint tekintették meg az egyes standokat, hallgatták meg a tájékoztatókat, próbálták ki a kiállítók látványos és érdekes eszközeit.

Szakmaválasztó Kiállítás 02Szakmaválasztó Kiállítás 03

A mi iskolánkból Jancsik Árpád vezetésével bemutatásra került minden szakirány, beszéltünk az érdeklődőknek az iskolánkról és a jövőre induló osztályainkról.

Szakmai képzésben:

 1. Automatikai technikus,
 2. Erősáramú elektrotechnikus,
 3. Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus
 4. Vállalkozási ügyviteli ügyintéző

Gimnáziumi képzésben:

 1. 4 évfolyamos gimnázium
 2. Katonai fakultációs gimnázium
 3. Rendvédelmi fakultációs gimnázium

Próbáltuk bemutatni az iskola előnyeit és minél több tanulóban felkelteni az érdeklődést irántunk. Kiállítottunk elektronikus eszközöket, PLC-s automatikai vezérléseket, Pneumatikus kapcsolásokat, erősáramú vezérlési táblákat. Bemutattunk informatikai weblap készítést, ügyviteli feladatokat, és sok plakátot.

Szakmaválasztó Kiállítás 02Szakmaválasztó Kiállítás 03

A saját standunkon segítő tanulóknak ez nem egyszer nagy feladat volt, hiszen tömegben, sokszor zajban, rövid idő alatt kellett a rájuk osztott szakterületről sok érdekességet és jellemző feladatot elmondaniuk. Mindannyian próbáltuk segíteni egymás munkáját. Sok szórólapot és információs anyagot is szétosztottunk.

Hasonló kiállításokon vettünk részt az előző időszakban Szolnokon, Hatvanban és Sülysápon is.

A látogatók – reményeink szerint - hasznos információkkal gazdagodtak, és a közelgő továbbtanulási jelentkezést már határozottabb elképzelésekkel valósítják meg.

A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele te is! Válassz bennünket!

 
 
 
Tovább menetel a floorball csapat
04
Dec
 

A megyei sikerek után országos döntőbe jutott a Liska-NBA VI. korcsoportos floorball csapata.

Álló sor balról: Kerek Olivér, Pető Viktor, Pesti József, Csókási Zsolt (testnevelő), Tóth Áron, Tóth Dávid

Guggolnak: Bajzáth Bence, Boros Barna, Vas Milán, Kátai Kornél

Gratulálunk a fiúknak!

 
 
 
Az első gyertya az adventi koszorún
04
Dec

A Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézményének megújult belső udvarában elhelyezett adventi koszorún 2019. december 02-án diákjaink jelenlétében meggyújtottuk az első gyertyát, mely a reményt szimbolizálja.

Az iskola épületének felújítását az Egri Főegyházmegye finanszírozta, míg a belső udvar rendezését az intézmény diákönkormányzata vállalta magára Pólyáné Balla Julianna vezetésével, több diák és tanár segítségével, Gedei István tervei alapján. A munkálatok két évvel ezelőtt kezdődtek meg, és az idei tanév kezdetén már a megújult belső udvar fogadta a diákokat zöldellő növényekkel, pázsittal és kerti kiülőkkel.

Köszönjük mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy az idei adventet igazán méltó körülmények között ünnepelhetjük, ezzel is készítve lelkünket a Karácsonyra, Jézus születésének ünnepére!

„Elindul újra a mese!
Fényt porzik gyémánt szekere!
Minden csillag egy kereke!
Ezeregy angyal száll vele!
Jön, emberek, jön, jön az égből
Isten szekerén a mese!

Karácsony készűl, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek ujra gyermekek
hogy emberek lehessetek!”

                        (Wass Albert)

 

 

 

 
 
 
Diákok verselő lábnyomai
04
Dec

Az október 26-i Irodalmi-zenés Jótékonysági Rendezvényen egy versíró pályázat eredményhirdetése is történt, melyre kizárólag a Jászságban élő diákköltők jelentkezhettek. A pályázatra 86 diáktól összesen 105 darab költemény érkezett. A zsűri három kategóriában értékelte a verseket (formaiság 5 pont, stilisztikai szempontok pl. szóhasználat, költői képek 5 pont, nyelvtani szabályoknak való megfelelés 5 pont, rím, ritmus/5 pont).

Az első helyezett diákok verseit Rékasi Károly színművész olvasta fel.

A Liska József Katolikus Középiskola részéről az alábbi diákok pályáztak, és értek el eredményt:

III. kategóriában: (8 diák)

Szabó Gyöngyvér: II. helyezés (Közhely)

Kurunczi Zoltán: 6. helyezés

Soha Viktória Mária: 7. helyezés

Kui Lili Leona: 12. helyezés

Nagy Zsuzsanna: 13. helyezés

Ócsai Noémi Dorina: 13. helyezés

Kassa Barbara: 15. helyezés

Molnár Nikolett: 15. helyezés

„Valami elképesztő, csodálatos dolog az, ahogy a fiatalok gondolataikat tökéletesen fogalmazzák meg és versformába öntik”, így fogalmazott a színművész, Rékasi Károly az eredményhirdetésen.

 

Irodalmi vetélkedő

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának harmadéves tanító- és elsőéves óvodapedagógus hallgatói 2019. november 28-án irodalmi vetélkedőt szerveztek jászberényi középiskolák számára.

Intézményünket az 5 fős Életrevalók nevű csapat képviselte: Pap Evelin, Németh Eszter és Szabó Gyöngyvér a 11.d, Kiss Bence és Gulyás Bence a 12.b osztályokból.

 
 
 
Karácsony közeleg…
26
Nov

„A jó cselekvésben pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk. Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább azokkal, akik testvéreink a hitben.” (Gal 6,9-10)

Kedves Diákok!

Közeledik a karácsony és ebben az évben is szeretnénk megvalósítani a már hagyományosnak mondható élelmiszer gyűjtést. Kérünk benneteket, hogy lehetőségeitekhez mérten járuljatok hozzá ehhez a kezdeményezéshez. A felajánlásaitokat az osztályfőnökeiteknek adhatjátok át december 2. és 11. között. Azt kérjük tőletek, hogy ezek a felajánlások NE alapélelmiszerek legyenek (liszt, cukor, rizs, száraztészta,…), hanem – a korábbi gyűjtésekhez hasonlóan – inkább az ünnepek hangulatához illő finomságok, például csokoládé, szaloncukor, minőségi kekszféleségek, tea, kakaópor, lekvár, gyümölcskonzerv, méz, stb. Olyan termékeket várunk, melyek valószínűleg csak a mi összefogásunkkal kerülhetnek némely család asztalára. Az ünnep közeledtével fordítsuk figyelmünket még inkább a nehezebb sorsú társaink felé, és adományainkkal tegyük egy kicsit szebbé az ünnepüket.

Mindenkinek nagyon szépen köszönjük

Idézet

 

 
 
 
Határtalanul!
22
Nov

Iskolánk ebben az évben ismét sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt Határtalanul! Pályázatra, melynek keretében tizenkettedik évfolyamos diákjaink tölthettek el öt napot Szlovákiában. A Határtalanul! program célja, hogy magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával tanulmányi kiránduláson vegyek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szerezzenek a külhoni magyarságról és kapcsolatok építsenek ki. A projekt két részből állt: először iskolánk diákjai utaztak Kassára, majd a kassai tanulók látogattak Jászberénybe. A projekt témája - egy közlekedési lámpa szimulációs eszköz készítése és programozása - révén kapcsolódott mindkét iskola szakképzési profiljához.

Liskás diákok Kassán

1. nap

2019. szeptember 16.

A program megvalósításának első felében iskolánk 12.A és 12.C osztályból összesen 20 jászberényi diák utazott Kassára két pedagógus kíséretében. A megérkezést követő ebéd után a szállás elfoglalása, majd egy közös városnézés következett, melynek során Kassa belvárosával, történelmi nevezetességeivel ismerkedhettek meg a diákok a szlovákiai magyar vendéglátóink segítségével. Többek között megtekintettük a kassai Szent Erzsébet dómot, ahol fejet hajtva II. Rákóczi Ferenc nyughelyénél elénekeltük a Himnuszt, és koszorút helyeztünk el. A diákok közül néhányan a szűk lépcsőkön felmászva felmentek a közel 60m magas toronyba, ahonnan csodás panoráma nyílt a városra. A kassai főutcán sétálva ellátogattunk Márai Sándor szobrához is.

Kassa 1. napKassa 1. nap

 

2. nap

2019. szeptember 17.

 A második nap délelőttjén a gyakorlati munka megvalósításához két csoportot alakítottunk ki, kassai és jászberényi diákokból vegyesen. Az egyik csoport az iskola műhelyében megkezdte a projekt munkadarabjának (útkereszteződést szimuláló tábla) elkészítését. A második csoport délelőtt kisebb kiránduláson vett részt a városban, melynek során a Repüléstörténeti Múzeumot, illetve a Műszaki Múzeumot tekintették meg a diákok. A szép időt, valamint a lehetőséget kihasználva délután a betléri Andrássy kastélyba látogattunk el. A kastély megtekintése során betekintést kaptunk az Andrássyak egykori életébe.

Kassa 2. napKassa 2. nap

3. nap

2019. szeptember 18.

A harmadik napon minden honi és külhoni diák a kísérőtanárokkal együtt egész napos kiránduláson vett részt. A délelőttöt a Zempléni kalandparkban töltöttük, ahol a szórakozásé volt a főszerep. A Libegővel felérve a Magas-hegyre, majd az ott található kilátóba felmászva, szép panoráma tárult elénk a hegyek, Sátoraljaújhely városa, Hegyalja, a Bodrogköz és Szlovákia felé. Sátoraljaújhelyből indultunk tovább Borsiba, ahol a Rákóczi-kastélyt szerettük volna megtekinteni. A várkastély nevezetessége, hogy 1676. március 27-én itt született II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem. Az épület jelenleg is felújítás alatt áll, így csak kívülről szemlélhettük meg. Tiszteletünk jeléül itt is koszorút helyeztünk el az emlékmű előtt. A következő úti célunk egy bodrogközi kis falu, Kisgéres volt. A település melletti domboldal akácos erdejében húzódnak meg a híres borospincék, melyeknek az a jellegzetessége, hogy a pince végén gyakran tucatnyi, ún. lyukpince ágazik szét a föld mélyében. A pincesoron elfogyasztott bográcsos ebéd jó alkalom volt a barátságok további elmélyítésére.

Kassa 3. napKassa 3. napKassa 3. nap

4. nap

2019. szeptember 19.

A negyedik nap délelőttjén ismét a projektfeladat megvalósulásán dolgoztak a diákok. A délelőtti programok megegyeztek a keddi napra tervezett programokkal, de most a második csoport dolgozott a tanműhelyben, az első csoport pedig kirándult. A délutánt ismét Kassa belvárosában töltöttük. Meglátogattuk a Rodostói emlékházat, amely annak a háznak a másolata, ahol Rákóczi fejedelem száműzetésben élt, és ahol meghalt. A Rodostói ház udvarán álló II. Rákóczi Ferenc szobránál koszorút helyeztünk el. A Kassa belvárosában található Steel-parkban a diákok megismerhették az acél történetét, és megtapasztalhatták a fizika legérdekesebb törvényeit.

Kassa 4. napKassa 4. napKassa 4. nap

5. nap

2019. szeptember 20.

Az utolsó napon rövid értékelés, majd a vendéglátóktól való elköszönés után hazafelé, Jászberénybe vettük utunkat. A tervezett programokat sikeresen megvalósítottuk, és az eltelt néhány nap remek lehetőséget adott a diákoknak a szakmai ismeretek bővítésén túl, egymás mindennapi életébe betekintve, baráti kapcsolatok kialakítására is.

 

A projekt második részére október 14-18. között került sor, amikor a kassai diákokat és kísérő tanáraikat a jászberényiek látták vendégül. Hasonlóan, mint egy hónappal ezelőtt, ezen a héten is pontosan megtervezett, előre egyeztetett programok vártak a diákokra.

1. nap

2019. október 14.

Hétfő délelőtt a kassai vendégek megérkeztek Jászberénybe, majd az igazgató úr, Halász Péter rövid köszöntője után elfoglalták szállásukat. A délutáni program fő eseménye Jászberény várossal, annak nevezetességeivel való ismerkedés volt, melyben segítségünkre volt iskolánk két pedagógusa (Taczman Mária és Balázs Dániel), akik vetélkedő formájában kalauzolták a diákokat egyik helyről a másikra. Mire bejártuk a várost, addigra be is esteledett. Mindenki kellőképpen elfáradt, így jöhetett a jól megérdemelt vacsora.

2. nap

2019. október 15.

A második napon – hasonlóan, mint Kassán – két csoportra oszlott a társaság. Az első csoport az iskola automatika szaktantermében programozta az előzőleg elkészített útkereszteződés modellt, a másik vegyes csoport ez idő alatt látogatást tett a Mátrai Erőmű Zrt. visontai hőerőművében. Az üzemlátogatás során filmvetítéssel, előadással és a helyszínek bejárásával nyerhettünk betekintést a hazai áramtermelés második legnagyobb üzemének működésébe. Nem mindennapi élmény volt ilyen hatalmas ipari monstrumok közt járkálni. Délután ismét közös kirándulásra indultunk Maklárra, a Tengerész Múzeumba. Igazi ritkaságnak számít egy ilyen múzeum, amivel máshol nem igen lehet találkozni. Egy volt tengerész által hiteles bepillantást kaphattunk a tengerészélet mindennapjaiba.

Magyarország 2. napMagyarország 2. nap

3. nap

2019. október 16.

Szerdán egész napos kirándulásra indultunk. Első állomásunk Cegléden a Kossuth Múzeum volt. A múzeum Cegléd egyik legrégebbi intézménye, amelyben az ország leggazdagabb Kossuth Lajos ereklye-gyűjteménye tekinthető meg. Ceglédről Ópusztaszerre folytattuk utunkat. A Nemzeti Történeti Emlékparkban megtekintettük A magyarok bejövetele című óriási festményt, a Feszty-körképet. Túlzás nélkül mondható, hogy valamennyiünk számára lenyűgöző élményt volt. Ezen kívül két múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vettek a diákok.

4. nap

2019. október 17.

A negyedik nap délelőttjén ismét folytatódott a projektfeladat elkészítése. Míg a második csoport az iskolában dolgozott, addig az első csoport tagjai a kecskeméti HILTI Szerszámgyárban tettek szakmai látogatást, ahol a diákok megismerkedhettek a cég termékeivel és a gyárban folyó munkafolyamatokkal. Ebéd után Poroszlóra, a Tisza-tavi Ökocentrumba, utaztunk, ahol többek között megtekintettük Európa legnagyobb édesvízi akváriumát. A hazautazás előtt egy helyi halászcsárdában közös vacsorával zártuk a napot.

Magyarország 4. nap

5. nap

2019. október 18.

Pénteken elérkezett az utolsó nap.  Reggel az iskola nagytermében gyülekeztek a hazai és külhoni diákok, valamint a programban résztvevő pedagógusok. Igazgató úr záró, értékelő beszéde után abban a reményben búcsúztunk vendégeinktől, hogy jövőre újra találkozunk egy újabb sikeres pályázat keretében.

Ezzel programunk lezárult. A pályázat elérte célját, hiszen megéltük az összetartozás élményét. Elmondhatjuk, hogy nagyon sokat dolgoztunk ez idő alatt, de az új ismeretek, élmények, a határon túl élő magyarság egy kis részének megismerése, magyarság tudatunk erősödése feledtette ezt velünk.

Kirják István és Kiss Zoltán

A program szervezői és koordinátorai

 

 
<<    <  1  2  3  4  5  >    >>

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézménye
OM az.: 035844 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Főigazgató: Dr. Novák István | Telefon: (57) 412-248
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: kapcsolat@liska-szki.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2020 | Az oldal készítőiért kattints ide!

Ebédbefizetés logo
Következő ebédbefizetés időpontja:
	2020 Január 29 (Szerda)
2020 Január 30 (Csütörtök)
2020 Január 31 (Péntek)
Tájékoztató!
Normatív étkezés igénylőlap:
Naptár Logo
2020.Január
>
HKSZECPSZOV

A hét eseményei:

Szerda
 • Ebédbefizetés
 • Csütörtök
 • Ebédbefizetés
 • Péntek
 • Ebédbefizetés